Actie Plastic PeukMeuk moet bewustzijn rondom afvalpeuken in de stad vergroten

Zaterdagmiddag verzamelden een groep Rotterdammers zich om 11.00 uur voor het Rotterdam Centraal om sigarettenpeuken op te ruimen. De actie werd uitgevoerd onder de naam Plastic PeukMeuk en had het doel zoveel mogelijk peuken in drie uur tijd te verzamelen in de stad. 

De campagne werd gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers, dat een verbod wil op de plastic filters. Ook willen deze partijen dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gesteld voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval.

In Rotterdam werden onder leiding van organisaties Ecomondo en Project Schone Schie wel meer dan 5000 peuken van de straat geraapt. ‘Dat is een tipje van de ijsberg, want alleen in Nederland al belanden naar schatting miljarden sigarettenfilters op de grond, in de rivieren en uiteindelijk in de zee,’ geeft Ecomondo aan op hun social media kanalen.

Via een applicatie konden de deelnemende organisaties bijhouden hoeveel sigaretten er daadwerkelijk waren verzameld. En wat bleek; ‘In een speciale Plastic PeukMeuk-challenge werden van 10 juni tot 9 juli ook nog eens 250.000 peuken geregistreerd, waarmee het totaal op ruim 800.000 komt.’