Activiteiten met een oranje randje in jouw gebied tijdens Koningsdag 2023

Om zijn tienjarige jubileum te vieren, komt koning Willem-Alexander naar Rotterdam. Rotterdam maakt er ook dit jaar een groot feest van. Door de hele stad heen zijn er activiteiten te doen. In elk gebied is er voor ieder wat wils.

1 Koningsspelen in Crooswijk

Met alle oranje lekkernijen is Koningsdag niet per se een gezonde dag. Daarom heeft Stichting Crooswijk hierop een sportieve activiteit bedacht voor jong en oud: De Crooswijkse Mijl. Loop jij een hele of een halve mijl mee? Inschrijven kan via de Facebook-pagina van Koningsdag Crooswijk.

Rotterdam kent ook een Willem-Alexander en een Maxima. Zo bleek toen onze verslaggever Alicia in 2022 Koningsdag bezocht in Kralingen.

2 Oranje groet uit Hillegersberg

Hillegersberg is er helemaal klaar voor om van Koningsdag 2023 een onvergetelijke dag te maken! Zo is het mogelijk om je herinneringen vast te leggen in de fotobooth op de Breedveldsingel en geniet je van de muzikale optredens van Saxojoe & DJ Mr Bowi. Bekijk het hele programma via de speciale Koningsdag website van het gebied.

3 De koning(in) van Blijdorp 

Ook Diergaarde Blijdorp opent haar deuren tijdens Koningsdag! Het Koninklijke dierenpark meldt dat iedereen kans maakt om bekroond te worden tot de nieuwe koning(in) van Blijdorp, wanneer zij over de benodigde kennis van het dierenpark beschikken.

Laatste nieuws vanuit Blijdorp:

Wereldberoemde Bokito onverwachts overleden: ‘Gorillagroep en verzorgers zijn aangeslagen’

4 Koninklijk ontbijt in Hoek van Holland 

Jaarlijks organiseert Hoek van Holland het Koninklijk ontbijt voor ouderen, met veel lekkernijen. Ook dit jaar kan er aangeschoven worden aan tafel in Huis van de Wijk de Hoekstee. Uiteraard kan zowel jong als oud genieten van verschillende activiteiten: van springkussens tot het Koningsdagspelen. 

Laatste nieuws vanuit Hoek van Holland:

Vloggend mee op de eerste metrorit naar Hoek van Holland Strand

5 Pernis pakt uit op Koningsdag!

Pernis is al helemaal klaar voor Koningsdag, met op verschillende locaties uiteenlopende activiteiten. Van glittertattoos, ponyrijden tot de vrijmarkt op de Boonstraat. Ook is er een muziektent op de Arie den Arendplein, met verschillende optredens van o.a. het Shantykoor de Vlaerdingse Maatjes, Lebrock en Creedence Commotion Revival Band. Op de Pastoriestraat zal een dansvoorstelling plaatsvinden van de Rijnmond Country Dancers en op de Pastoriedijk is er een tentoonstelling “Scholen in Pernis na 1945.”

Laatste nieuws uit Pernis:

Lente in Rotterdam: de schapen mogen weer naar buiten!

6 Voetbalheld Soufiane Touzani in Feijenoord

De bekende straatvoetballer YouTuber Touzani is in Feijenoord om zijn voetbal skills te laten zien aan de koning en zijn familie. Op de Pretorialaan zijn er nog meer activiteiten.

te beleven met onder andere een swingend spektakel met dansers uit verschillende culturen. Dit evenement valt onder de wandelroute van de Koning.

Ontbijten met Touzani in De Kuip tijdens Nationaal Schoolontbijt

VIDEO | Ontbijten met Touzani in De Kuip tijdens Nationaal Schoolontbijt

7 Prinsenpark wordt Koningspark 

Het Prinsenpark wordt tijdens Koningsdag opgedeeld in verschillende soorten pleintjes, denk aan een muziekplein, kinderplein en horecaplein. Daar zijn allerlei activiteiten voor jong en oud te doen. Zoals je verwacht is er natuurlijk de kleedjesmarkt te vinden, maar ook zijn er verschillende workshops te doen waaronder zelfverdediging voor kinderen. 

8 Het oranjefesteijn in Charlois

Het traditionele Blommenfesteijn wordt dit jaar voor de 29ste keer georganiseerd. Ook dit jaar is er weer veel te doen: van ponyrijden tot aan het bezoeken van een (kinder)vrijmarkt. Ook is er een groot buitenpodium met (live) muziek!

Andere verhalen uit Charlois

Maandelijkse boekenbeurs met honderden boeken over historisch Rotterdam

9 Een drukke dag in Koningsburg

In Rozenburg begint de dag met de lintjesdragers en wordt de Nederlandse vlag gehesen terwijl het Wilhelmus gezongen wordt. Uiteraard zijn er verschillende activiteiten te beleven voor jong en oud. Je hebt er voor de kids een kartbaan, een kleedjesmarkt en er kan paard gereden worden. Ook zijn er verschillende artiesten die optreden en… kan je kennismaken met militairen. 

10 Koningsdag Festival op het Noordplein

De containers zijn terug op Koningsdag. Het is al vanaf 12:00 uur mogelijk om de dag goed te beginnen met live muziek en lekkere eten en drinken. Het evenement blijft gezellig tot wel 23:00! De lokale artiesten en dj’s zorgen ervoor dat er op het Noordplein een gezellige sfeer hangt. 

11 Koninklijke wandelroute

De koning viert zijn 10-jarig bestaan in Rotterdam en loopt een wandelroute vanaf Rotterdam-Zuid tot aan het Centrum. De wandelroute begint op het Afrikaanderplein waar de koning in ontvangst wordt genomen door burgemeester Aboutaleb, vervolgens lopen ze langs de Kocatepe Moskee. De route gaat verder met de watertaxi, zo varen ze over de Maas langs de SS Rotterdam, Hotel New York en de Erasmusbrug. Als ze aanmeren komen ze langs Plein 1940 en de Laurenskerk, het laatste gedeelte van de route ligt bij de Markthal om vervolgens te eindigen bij de Centrale Bibliotheek.

12 De traditionele vrijmarkt

Ruim je zolder op want Koningsdag komt er weer aan! De vrijmarkt is een jaarlijks terugkerend element waarbij kinderen en volwassenen met hun kleedje hun spulletjes verkopen tijdens de verjaardag van de koning. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld rijbanen, tramrails, parkeerplaatsen en brandkranen moeten worden vrijgehouden. 

Let op: dit jaar is het niet mogelijk om met je kleedje op het Afrikaanderplein te zitten. Ook voor het centrum gelden er andere regels