Aktiegroep Oude Westen doet Wijkpark op slot: ‘Vrijwilliger gewond afgevoerd’

Bewoners uit Rotterdam-West hebben het Wijkpark vannacht zelf afgesloten. Dat doen ze omdat er, na meerdere onveilige situaties, afgelopen week een vrijwilliger gewond raakte tijdens een incident. Totdat de gemeente actie onderneemt om het wijkpark beter te beveiligen, houden de bewoners het dicht.

Het incident komt na een week waarin al meerdere meldingen zijn gedaan over de slechte veiligheid in het park. De bewakers die de gemeente door het park laat lopen, zouden niet genoeg doen om de veiligheid te bewaren, er zijn vechtpartijen en ook wordt er gedeald en worden er drugs gebruikt in het park.

Geen buurtpark meer
Nog geen week geleden spraken we al met twee buurtbewoners die zeiden dat er, sinds het instellen van parkwachten, weinig verbetering was in de veiligheid in het park: “Na 16.00 uur is het zelfs zo erg dat verslaafden en daklozen het park ‘overnemen’. Dan is het geen gezellig buurtpark meer. We zien steeds minder buurtbewoners in het park.”

Dit alles heeft ertoe geleid dat de bewoners er nu voor hebben gekozen om in de nacht van zondag 30 juli het wijkpark uit eigen beweging af te sluiten. Daarnaast zijn ze een petitie gestart om aandacht te vragen voor de problemen in het park. Op een bord dat in het park is geplaatst staat de volgende boodschap te lezen:

 

“Bezoekers en vrijwilligers van dierenhof en wijktuin zijn het zat. Het wijkpark Oude
Westen heeft net zoals de Nieuwe Binnenweg en andere delen van de wijk te maken met ernstige drugsoverlast, verwarde mensen die niet op straat thuishoren en daklozen met te vaak hinderlijk en asociaal gedrag. Na een zeer ernstig incident afgelopen week, waarbij een vrijwilliger van de wijktuin gewond is afgevoerd naar het ziekenhuis, is de maat vol. De Nieuwe Binnenweg kunnen we niet afsluiten. Ons wijkpark wel. Omdat politie en gemeente het laten afweten grijpen de vrijwilligers van Aktiegroep het Oude Westen die betrokken zijn bij het park nu zelf in. Zolang niet gegarandeerd kan worden dat het park veilig is en blijft, blijven de hekken gesloten.”

 

Bekijk hieronder de reportage die OPEN eerder maakte in het wijkpark