Overlast in Wijkpark Oude Westen niet opgelost: ‘Geen gezellig buurtpark meer’

Opnieuw is er veel overlast in Wijkpark Oude Westen. In oktober van 2022 trokken medewerkers van kinderboerderij De Dierenhof al aan de bel vanwege drugsgebruik, vandalisme in het wijkpark en werd er zelfs personeel van de kinderboerderij bedreigd. Stadsmarinier Arwin Siermans en zelfs burgemeester Aboutaleb beloofden verbetering voor het wijkpark, maar daar lijkt weinig van terechtgekomen.

De verbeteringen in veiligheid moesten onder andere worden bereikt door het inzetten van parkwachters die regelmatig het park surveilleren, maar twee bezorgde bewoners – die uit veiligheidsoverwegingen anoniem willen blijven – geven aan dat er weinig van te merken is: “Na 16.00 uur is het zelfs zo erg dat verslaafden en daklozen het park ‘overnemen’. Dan is het geen gezellig buurtpark meer. We zien steeds minder buurtbewoners in het park.”

Beveiliging
De parkwachters lopen er nog wel, maar doen volgens de bewoners te weinig: “Aan het begin van de covid-19-periode liepen er particuliere beveiligers. Die waren top!” De particuliere beveiligers zijn inmiddels vervangen door gemeentemedewerkers en daar zijn de bewoners minder over te spreken: “Ze spreken hoogstens iemand aan als hij door het park fietst, maar verder gebeurt er weinig. De nieuwe parkwachten werkten eerst als beveiliger in de Maastunnel, ik denk dat je dan niet zoveel mee hebt gemaakt.”

Dat terwijl er soms behoorlijk heftige vechtpartijen en opstootjes in het park zijn: “Twee weken geleden gingen twee mannen met elkaar op de vuist; een met een ijzeren staaf en toen trok de andere ineens twee slagersbijlen uit z’n tas.” Er heerst bij de bewoners ook angst om in te grijpen en in zulke gevallen kunnen de parkwachten niet meer dan de politie bellen en wachten tot die arriveert.

Toch is het niet alléén maar kommer en kwel: “Het park is echt een stuk schoner geworden, misschien komt dat door het statiegeld dat je nu voor kleine flesjes en blikjes krijgt.” Ook geven de bewoners aan dat áls de politie wordt gebeld, ze er snel zijn. Maar liever zouden ze natuurlijk een mooi buurtpark hebben waar helemaal geen politie hoeft te komen. Een oplossing voor het probleem hebben ze niet direct: “Maar, het zou fijn zijn als de parkwachters wat meer bevoegdheden hebben en meer kunnen dan alleen maar mensen aanspreken.”

Problematische groep
“Het is nu eenmaal wel een plek in het centrum, met een groeiende uitdaging op het gebied van dak- en thuislozen”, aldus stadsmarinier Arwin. In zijn beleving gaat het ook helemaal niet slecht in het Wijkpark. Arwin bevestigt dat er afscheid is genomen van de particuliere beveiliging en dat er nu gemeentemedewerkers lopen: “Vanuit de groep BOA’s en toezichthouders. Die bedienen nu ook het wijkpark. Die lopen min of meer permanent rondjes. Alleen in het wijkpark.”

Ondanks dat er dus permanente parkwachten zijn, geeft Arwin toe dat niet alle onveiligheid voorkomen kan worden: “Gisteren was er [ook] een vechtpartij. Ze zijn er snel bij, maar die eerste minuten dat ze er niet zijn, is er wel een vechtpartij.” Toch ziet hij sinds oktober 2022 verbetering in de veiligheid van het Wijkpark: “Ik ben er oprecht van overtuigd dat het beter gaat. Wat ik me wel kan voorstellen is dat de groei van problematische doelgroepen groter is dan de groei van onze inzet.”

Op de vraag of de inzet dan niet moet groeien, geeft Arwin aan dat dit zeker iets is om naar te kijken: ”Het is goed dat ik hoor dat de zorgen toenemen, ik ga contact opnemen met de vrijwilligers om te kijken of we onze activiteiten moeten uitbreiden. Dat wil niet zeggen dat het er niet af en toe nog heel naar kan zijn, dat doet niks af aan de ervaringen van bewoners, maar als ik kijk naar de wijk, dan denk ik dat het wijkpark het niet het slechtst doet.”

Kijk hier onze reportage over De Dierenhof en het Wijkpark uit oktober 2022