Alternatief voor oververhitte woningmarkt: Nina woont in een tuinhuis in Schiebroek

Wie in Rotterdam wil wonen, komt voor een moeilijke opgave want naast de sowieso al krappe woningmarkt, is Rotterdam ook nog een stad waar de huizenprijzen het meest groeien in Nederland. Nina heeft een alternatief gevonden: wonen op een tuinvereniging in Schiebroek.

“Ik had vijf baantjes tegelijk om alles te kunnen betalen”, vertelt Nina in haar comfortabele tuinstoel. “Er bleef helemaal geen tijd meer over om mezelf te ontwikkelen.” Inmiddels heeft Nina voor 6000 euro een kleine oase in Schiebroek en daar woont ze op 25 vierkante meter, maar met grote tuin.

Binnenkort moet Nina van het tuincomplex af. Het is in Rotterdam niet toegestaan om te wonen in een tuinhuis; het voldoet niet aan de criteria van een woonhuis. Het wordt sinds 2017 gedoogd om in de zomermaanden te verblijven op de tuin, maar vanaf 1 oktober moet ze een ander onderkomen zoeken. Dit ligt onder andere aan het ondiepe riool op de tuinen. “Ik vind het jammer dat hier niet in wordt geïnvesteerd en deze alternatieve woonoptie geen kans wordt gegeven.” Nina gaat het grootste gedeelte van de wintermaanden op reis en voor de overige tijd zoekt ze nog een onderkomen.