Arends Wijsje door de Afrikaanderwijk

Je kan natuurlijk als toerist altijd een rondleiding krijgen door Rotterdam, maar afgelopen vrijdag was er in de Afrikaanderwijk een veel kleinschaligere tour door een gebied dat niet vaak in de schijnwerpers staat. Dit staat ook wel bekend als een wijsje, waarbij mensen van buiten een bepaalde buurt of stad kennis leren maken met, in dit geval, de Afrikaanderwijk. Wij liepen mee bij de eerste editie van deze bijzondere tocht.

Voorafgaand aan het wijsje verzamelen alle deelnemers zich bij Buurthuis de Arend, waar één van de mensen achter het wijsje, Annemarie Jansen, aangeeft wat ze kunnen verwachten: “Een wijsje is niet enkel een rondleiding, maar een tocht waarbij je in contact komt met verschillende culturele acts.”

Uiteindelijk zijn er zes verschillende acts uitgestippeld, van wijkateliers tot de moskee, waar de bezoekers in verschillende groepen langsgaan. En zoals gezegd, dit zijn vooral bezoekers van buiten Rotterdam en/of de Afrikaanderwijk: “Mensen zeggen vaak dat dit een slechte wijk is, maarja, ik kom zelf uit Delfshaven, en daar wordt dit ook van gezegd. Ik vind het ieder geval hartstikke tof wat we allemaal krijgen te zien.”

Een andere bezoeker voegt daaraan toe: “Je hebt al snel te maken met vooroordelen, maar als je daar eens voorbij kijkt, en met mensen in gesprek gaat, dan zie je gewoon hoe tof zo’n wijk kan zijn en hoe tof deze initiatieven zijn.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat