Europese parasporters doneren sportspullen aan Sportspullenbank in Rotterdam

De organisatie van de European Para Championships, dat is gehouden in Ahoy, heeft de sportkleding en -materialen die gebruikt zijn tijdens de kampioenschappen namelijk gedoneerd aan de Rotterdamse Sportspullenbank. “Rotterdam geeft enorm veel geld uit aan de grote sportevenementen en op deze manier hebben de buurtbewoners hier ook baat bij.”

Er zijn in totaal al veertien dozen binnengekomen bij de Sportspullenbank met kleding, bidons en nog veel meer verschillende materialen. Tijdens het buurtevenement Crooswijk Op Stelten, dat zaterdag 26 augustus plaatsvindt op het Schuttersveld, zullen de eerste spullen uitgedeeld worden. “Dit is natuurlijk het mooist, van inzameling meteen naar activatie in de wijken”, zo legt Truijens uit. Het is vaker voorgekomen dat grote evenementen doneren na afloop van het evenement, zoals de Rotterdam Marathon, Roparun, Songfestival en Formule 1.

De Sportspullenbank zamelt deze spullen in en stelt deze beschikbaar via maatschappelijke organisaties aan mensen die te weinig geld hebben om zelf spullen te kopen. Erna Truijens, oprichter van de Sportspullenbank en Eric Kersten organisator van de EPC waren het er na één ontmoeting direct over eens. “We zijn beiden pioniers, durfals. Eric heeft de European Para Championships opgezet, het aangedurfd een dusdanig groot sportevenement voor topsporters met een beperking te organiseren. En wij gaan voorop in sportstimulatie voor alle Rotterdammers. Wij hebben hier in Rotterdam contact met de straat gelegd, wat zo belangrijk is”, aldus Truijens.

Maar liefst 1.500 sporters uit 45 verschillende landen deden mee aan het EK parasport. De medewerkers en atleten op het evenement hebben alle gebruikte materialen verzameld.
Kersten is erg onder de indruk van wat de Sportspullenbank doet, zeker na een bezoek aan de opslag. Hij heeft een goed gevoel bij de donatie: “Je wilt als evenement toch impact hebben op een stad, iets achterlaten. In dit geval is dat, in de vorm van sportkleding, heel letterlijk. Vooral de wetenschap dat deze kleding in goede handen terechtkomt, is heel prettig.”

Oprichting Sportspullenbank
Erna Truijens richtte de Sportspullenbank jaren geleden op. Jarenlang stond er bij de , hockeyvereniging waar Erna actief was, een container waarin mensen hockeyspullen die ze niet meer gebruikten konden doneren. ‘Dat kan groter’, dacht Erna. Nu staan er door heel Rotterdam zo’n 35 containers waarin sportspullen kunnen worden gedoneerd. Truijens heeft contact met ongeveer tachtig goede doelen en instellingen in Rotterdam en omgeving
waar de kleding en andere sportartikelen in dankbaarheid worden aanvaard. Een aantal weken geleden ging OPEN Rotterdam langs bij Erna bij de Sportspullenbank in het HAKA-gebouw, Delfshaven.