BBB en Water Natuurlijk over Waterschappen: ‘Werken beter samen dan landelijke of lokale politiek’

In de serie Rachid Zoekt Raad vraagt Rachid zich af wat de Provinciale Staten en de Waterschappen nu eigenlijk precies doen. Ook wordt onderzocht hoe het is gesteld met de kennis over deze verkiezingen bij de Rotterdammers.  Gaat Rotterdam überhaupt wel stemmen op 15 maart?

In aflevering 4 gaat Rachid in gesprek met twee Rotterdamse kandidaten voor de Waterschappen. Mariëlle de Jong staat, zonder politieke ervaring, op nummer 2 van de lijst voor de Boer Burger Beweging (BBB) en staat al helemaal in de startblokken. Josien van Capelle is lijsttrekker voor Water Natuurlijk, zit al in het Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard, en heeft de nodige politieke jaren achter de rug.

Bij de Kleine Parksluizen bij Coolhaven legt Mariëlle ons uit waar de sluizen voor nodig zijn en wat de rol van de Waterschappen hierin is. De Parksluizen zijn twee schutsluizen in de scheepvaartroute van de Delfshavense Schie naar de Nieuwe Maas en verbinden de Coolhaven met de Parkhaven in Rotterdam. “De sluizen hebben een belangrijke functie als het gaat om de verzilting van het water. Het water wordt brak of, beter gezegd, steeds zouter. Dat heeft een grote impact voor flora en fauna, maar ook voor de boeren. Want zout water verdringt zoet water. De sluizen gaan dicht op het moment dat het water te zout wordt en ander water wordt dan weer toegelaten.”

“Een belangrijke rol van de Waterschappen is bijvoorbeeld de zuivering van het rioolwater, want alles wat jij door het toilet spoelt, wordt gezuiverd in die grote bakken bij Brienenoord”, vertelt Josien. “Dat de mensen hier weinig van weten is jammer en best bijzonder. Maar misschien komt dat omdat we ons werk zo goed doen.”

Josien had ook nog een tip voor Mariëlle: “Het mooie van de Waterschappen is dat we tijdens de vergaderingen heel goed naar elkaar luisteren en vergeleken met de lokale of landelijke politiek, werken we gelukkig veel beter samen, ongeacht bij welke partij je hoort. Dus mijn tip is: goed luisteren en probeer altijd samen te werken met anderen.”