Berghuis vertrekt naar Ajax: deze vier spelers maakten dezelfde stap

Het is een schokkend begin van de week voor Feyenoordsupporters, al zag iedereen het nieuws al wel aankomen. Vandaag kwam naar buiten dat Steven Berghuis naar Ajax vertrekt voor een bedrag van zo’n 5,5 miljoen euro. Een gevoelige transfer, gezien de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Het is niet de eerste keer dat er een Feyenoord-speler naar Ajax vertrekt.

Hoewel het al eerder is gebeurd dat een Feyenoordspeler de overstap maakte richting de Amsterdamse club, ligt het rondom Berghuis extra gevoelig, zegt historicus Jan Oudenaarden. “Toen het nieuws eenmaal naar buiten kwam, zeiden veel supporters: dit is typisch een actie voor Berghuis. Hoewel hij een speler is die voor Feyenoord veel goals op zijn naam heeft staan, zijn er ook genoeg acties waardoor fans Berghuis maar een rare kerel vinden. Hij krijgt rode kaarten die onnodig zijn en hij vertoont soms raar gedrag”, aldus Oudenaarden.

Gevoeligheid
Jurrit van de Vooren is sporthistoricus. Volgens Jurrit loopt de gevoeligheid rondom deze transfers al ver terug. “De gevoeligheid tussen de clubs ligt vooral bij het continu strijden om de beste te zijn. Feyenoord en Ajax zijn al een lange tijd in strijd om de beste te zijn. De strijd voor de top ging een lange tijd enkel tussen Ajax en Feyenoord. Door de jaren heen is deze rivaliteit alleen maar sterker geworden.”

Dat Berghuis weggaat is het probleem niet, maar dat hij naar Ajax gaat wel.

“Wat je ziet is dat Amsterdamse fans neerbuigend kijken naar Feyenoordfans, met bijnamen als kakkerlakken”, vertelt Oudenaarden. Oudenaarden is zelf een echte Rotterdammer en Feyenoordsupporter. Hierdoor is hij veel in contact met Feyenoordfans. Dat Berghuis weggaat is het probleem niet, maar dat hij naar Ajax gaat wel. “Iedere voetballer wil een stapje hoger, al helemaal richting internationaal voetbal. Maar dat hij dan naar Ajax gaat is een typische Berghuis-actie. Het zal vast goed zijn voor zijn portemonnee.”

Zij gingen Berghuis voor
Zoals gezegd is Berghuis niet de eerste de gevoelige stap van Feyenoord naar Ajax maakt. Vier anderen gingen hem al voor.

 • Henk Groot (seizoen 1965/’66)
  Henk Groot is de eerste Feyenoord-speler die naar Amsterdam vertrok. Hij maakte de overstap ook al eens omgekeerd. Hij speelde bij Ajax, ging daarna naar Feyenoord en keerde daarna terug bij Ajax. Feyenoord kocht Henk de Groot voor 250.000 gulden. In zijn tweede seizoen bij de Rotterdammers in 1967/’68 werd hij landskampioen.
Henk Groot
 • Jan Everse (seizoen 1977/’78)
  Twaalf jaar later is Jan Everse Jr., ook bekend als Juan Everse, aan de beurt. Deze Rotterdammer is begonnen bij de jeugdopleiding van Feyenoord en heeft daarna twee seizoenen bij Feyenoord gespeeld. In 1977 maakt hij de transfer naar Ajax, voor hoeveel is niet bekend.
Jan Everse
 • Jan Sörensen (seizoen 1987/’88)
  Hij heeft slechts één seizoen bij Feyenoord gespeeld, daarna maakte hij de overstap naar Ajax. De middenvelder wisselde transfervrij van club. Hij maakte negen doelpunten in 25 wedstrijden voor Feyenoord. Bij Ajax werd hij nog veel effectiever.
Jan Sörensen
 • Arnold Scholten (seizoen 1995/’96)
  Ze noemen hem ook wel de ‘Witte Socrates’. Ook hij maakte zowel de overstap van Ajax naar Feyenoord als omgekeerd. Net als Henk Groot was hij een speler van Ajax, die de transfer maakte richting Feyenoord en daarna terug ging naar Ajax. Hij kwam in 1989 bij Feyenoord terecht en vertrok in 1995. Scholten heeft veel indrukwekkende titels gewonnen in zijn tijd bij Feyenoord. Zo heeft is hij met Feyenoord landskampioen (1992-’93) geworden, won hij vier keer de KNVB-beker en één keer de Nederlandse Supercup.
Arnold Scholten