Bewoners in gebied Feijenoord zijn ontevreden over sluiting buurthuis

In Bloemhof en Feijenoord heerst er sinds een aantal weken een sterk gevoel van ontevredenheid onder de bewoners. Stichting Humanitas is namelijk niet compleet duidelijk over de bestemming van de Huizen van beide wijken. De Oleander wordt onverwachts gesloten en ook bij De Dam heerst er onrust.

Sinds 2018 voert in opdracht van Stichting Humanitas welzijnswerk uit in onder andere de wijken Bloemhof en Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Volgens Jup de Heer (wijkraadslid Feijenoord) is er niets terecht gekomen van dat welzijnswerk. “Humanitas organiseert helemaal niets om het welzijn van de bewoners te bevorderen.”

Huis van de Wijk Oleander zal per 19 juli sluiten. Dit betekent dat de bewoners die gebruik maakten van het buurthuis daar niet meer terecht kunnen. De bewoners zijn niet blij met hoe stichting Humanitas hier te werk is gegaan. Volgens Mike, de beheerder die al 25 jaar in de Oleander werkt, probeert de stichting al een langere periode te zorgen voor leegloop in het buurthuis. Zo zijn een halfjaar geleden telefonie en internet afgesloten, waardoor meerdere activiteiten niet meer plaats konden vinden. De bezettingsgraad van het buurthuis werd daarom logischerwijs lager.

Nu hebben de bewoners drie weken voor sluiting de melding gekregen om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor hun activiteiten. Sommige groepen hebben ook aanbiedingen van Humanitas zelf gehad. “Deze alternatieve locaties zijn niet geschikt. Het is te ver,” aldus Leonieke Schouwenburg (Rotterdam Bij1). Volgens Leonieke Schouwenburg zijn de aangedragen locaties niet alleen te ver, maar ook gewoon niet geschikt voor de activiteiten. Zo wordt Huis van de Wijk Hillevliet als beste alternatief genoemd. Maar, dit gebouw is niet rolstoel-toegankelijk, terwijl de Oleander juist veel activiteiten voor ouderen en senioren biedt.

Bij Huis van de wijk De Dam is er iets anders aan de hand. Daar ligt namelijk het plan om een deel van het buurthuis te verhuren aan de naastgelegen Agnesschool. De verhuur aan de basisschool betekent dat bepaalde activiteiten niet plaats kunnen vinden. Bij de bezoekers lopen daardoor de gemoederen hoog op.

Om stichting Humanitas buiten de deur te houden zijn daarom sloten veranderd. Hierop zijn de twee beheerders van het gebouw op non-actief gesteld. De gebruikers van het gebouw kunnen daarom alleen tijdens kantooruren gebruik maken van het buurthuis, waar het normaal tot 22:00 uur open was. “Daar is op dit moment geen oplossing voor, want er is gewoon geen beheerder. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren,” vertelt een medewerker van stichting Humanitas aan ontevreden bewoners. De bewoners krijgen door alle onduidelijkheid juist het gevoel dat Humanitas ook van De Dam af wilt en op deze manier bewoners probeert weg te jagen.

In de hoop iets teweeg te brengen besluit een groep oudere heren, die normaal ‘s avonds gebruik maken van het buurthuis, te blijven zitten tot de reguliere sluitingstijd. Na een gesprek met een medewerker van Humanitas sluiten zij de deal om de stichting twee werkdagen tijd te geven om met een oplossing te komen. Als dit niet gebeurt, bezetten zij maandag 15 juli het buurthuis wederom.

Wat er gebeurt met het geld dat vrijkomt na de sluiting van de Oleander en verminderde bezetting van De Dam, is niet duidelijk.

Wij hebben geprobeerd Stichting Humanitas te spreken over de gang van zaken. Zij wilden niet reageren of meewerken aan een reportage.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter