Bewoners in Vreewijk zetten zich in tegen leegstand

Het is eigenlijk al zo’n tien jaar aan de gang; winkels die uit het straatbeeld verdwijnen op de Groenezoom. Veelal door natuurlijk verloop, maar vanwege hoge huren, concurrerende ketens en dan ook nog eens de coronasituatie vestigen zich er maar weinig nieuwe winkels. Toch zitten de bewoners niet bij de pakken neer.

Het is snackbarhouder Yan Hu een doorn in het oog, de lege winkelpanden. Hijzelf overleeft het wel, maar dat komt vooral door goed ondernemerschap, zegt hij. Hij runt de winkel met zijn vrouw en wat hulp van de kinderen, maar hij heeft een vaste klantenkring die ook bestaat uit klanten van buiten de wijk.

Een wandelingetje met hem door over de Groenezoom geeft al gauw een beeld van wat er uit de straat verdwenen is. Van bloemenwinkel, tot elektronicazaak tot dierenwinkel. En dat is nog maar een greep. “Een stukje leefbaarheid, een stukje gezelligheid, ja dat ga je dan missen. Daarbij is het voor de ouderen die dagelijks gebruik maakten van de buurtwinkels er een stuk lastiger op geworden”, vertelt Yan.

Joyce Turek en Ferdinand Sikken zijn de mensen achter Podium Vreewijk die huisden in het monumentale pand op de Groenezoom ‘Het Witte Paard’. Vanwege het faillissement van de brasserie in het pand zijn ook zij genoodzaakt een andere plek te vinden. Toch hopen zij op de Groenezoom verder te kunnen. Daarnaast zijn Ferdinand en Joyce, samen met buurtbewoners en partijen als woningcorporatie Havensteder, die veel winkelpanden in bezit heeft, bezig met een manifest dat de leegstand, maar ook andere sociale problemen in de wijk, moet aanpakken. “Het is nog nooit zo positief geweest, in mijn beleving, dat de krachten nu gebundeld lijken te worden om hier, met elkaar, iets aan te doen”, aldus Ferdinand Sikken.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat