Bijzondere samenwerking tussen slagwerkers, John Buijsman en C.B. Vaandrager

C.B. Vaandrager was in de jaren zestig samen met Jules Deelder, één van de bekendste dichters van Rotterdam. Nog steeds spreekt zijn werk heel veel Rotterdammers en mensen buiten de stad aan. Dat geldt ook voor de ras Rotterdammer John Buijs die meewerkt aan een bijzondere voorstelling van slagwerkgroep Havelok. Ze combineren de poëzie van Vaandrager met de minimalistische muziek van Philip Glass.

“Het past echt perfect bij elkaar,” vertelt Havelok-lid Niels Verbeek, “De muziek spreekt tot de verbeelding en het gedicht maakt de verbeelding compleet. Zo krijg je een verbinding tussen de muziek en het gedicht.” De groep maakt veel instrumentale voorstellingen, maar koos voor dit project voor een verteller. “Ik wilde al langere tijd met John Buijsman samenwerken en het was zijn idee om Vaandrager te gebruiken,” vult Antonio Gutiérrez Rubio Rensink aan.

Deze combinatie is dit jaar twee keer te zien, 11 december om 15.45 uur in Theater ’t Kapelletje en 12 december om 14.15uur in het Batavierhuis. John Buijsman draagt verschillende gedichten voor, onder meer A Foggy Day, De Fiets en Marathon. Daarnaast speelt Havelok ook muziek van Philip Glass zonder de gedichten. Het is de bedoeling dat dit gelegenheidsgezelschap in 2022 op tournee gaat met deze voorstelling.