Bioscooppionier Abraham Tuschinski heeft ‘zijn’ podium weer terug in Rotterdam

Abraham Tuschinski heeft deze week, meer dan 80 jaar na zijn dood, een gedenkteken gekregen in Rotterdam. Het monument, een blauw met goud podium die voor de ingang van de Hogeschool Rotterdam ligt, is een ode aan de bioscoopexploitant die meer dan 100 jaar geleden zijn eerste bioscoop opende in het toenmalige Zandstraatkwartier. Daarna volgden nog meer bioscopen, waaronder het Grand Theatre aan het Pompenburg, dat destijds met bijna 2000 zitplaatsen de grootste van het land was.

Tuschinski verloor zijn bioscoopimperium in Rotterdam tijdens het bombardement van 1940. Zelf werd Tuschinski twee jaar later weggevoerd naar Auschwitz. Niet veel later overleed hij daar.

Om het leven van de Joodse bioscoopexploitant te vieren, heeft kunstenares Anne-Mercedes Langhorst een kunstwerk gemaakt. Kunstenaar Han Goan Lim en stichting Tuschinski Rotterdam hebben hierbij geholpen. Het gedenkteken is blauw met goud. Op de zijkant staat de naam van Tuschinski en de tekst ‘Niets is onmogelijk’, een bekend citaat van de bioscoopexploitant. “Het verwijst naar dat alles mogelijk is”, legt Langhorst uit. Het gedenkteken is zowel gemaakt om het leven van Tuschinski te herdenken en te vieren. “Er is geen bevrijding zonder een herdenking.”

Tuschinskifestival
Heel de week staat het Tuschinskipark aan de Coolhaven in het teken van Tuschinski met het Tuschinskifestival. Er zijn optredens, tentoonstellingen, wandelingen en in de nabijgelegen bioscopen Kino en De Machinist draaien verschillende films, van nieuwe tot oude klassiekers.