BlueCity 010 viert (bijna) vierde verjaardag!

BlueCity 010, oftewel de circulaire speeltuin van Rotterdam met ballen, bestaat bijna vier jaar! Het voormalige Rotterdamse zwembad Tropicana wordt vier jaar geleden omgetoverd tot een nieuw ecosysteem. BlueCity is een initiatief van RotterZwam. Samen met een netwerk van andere ondernemers hebben ze in 2015 een nieuwe bestemming voor het pand voor ogen; Bluecity010, een soort experimenteel stadslab. Eind van dat jaar is het zover: Tropicana werd verkocht en BlueCity kwam tot leven!

BlueCity beschrijft zichzelf als; ‘Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op een economie waarin afval niet bestaat.’ Inmiddels bestaat BlueCity bijna 4 jaar. Vier jaren waarin de initiatiefnemers zich elke dag weer inzetten voor een betere en bewuste wereld. Zij streven naar afvalloze producties en consumpties. Het afval en restmateriaal van de ene ondernemer, is het basismateriaal voor een andere ondernemer. Dit moet eigenlijk heel eenvoudig zijn. Toch is realisatie op grote schaal van zo een ecosysteem lastiger. De BlueCity ondernemers blijven zich hiervoor inzetten.

Wij bezochten BlueCity meerdere malen de afgelopen vier jaar. Hieronder vind je een aantal van die hoogtepunten.

In 2015 zoeken we in de kelder van Tropicana RotterZwam op. De eerste initiatiefnemer van BlueCity. Zelf geven de zwammen kwekers, koffiedik al twee jaar een nieuw leven.

In 2016 gingen wij voor de eerste aflevering van Pioniersplekken op bezoek bij meubelmaker Okke van Beuge. Okke van Beuge maakt meubels van afgedankte meerpalen. Hugo de Boon van Fruitleather maakt leer van het fruitafval van de markt.

Zo gingen we vorig jaar op bezoek bij bierbrouwer Vet & Lazy. Zij brouwen samen met biologe Lori Groff bier van eetbaar plastic.

En vorige maand ging onze milieubewuste OPEN vlogger Meriam in Bluecity010 op zoek naar antwoorden op de klimaatproblemen van tegenwoordig tijdens het Dus Wat gaan wij doen festival.

De BlueCity ‘bewoners’ zijn van plan om te blijven bijdragen aan bewustwording en gedrags- en mentaliteitsverandering. Zij geven aan dat de relatie tussen mens en product meer en meer dient te veranderen. Volgens hen moet de mens meer bewust deel uit gaan maken van het hele productie en consumptieproces en wat dit doet met onze ecosystemen.  Rotterdam is volgens de ondernemers van BlueCity de juiste plek, omdat de stad aan de start staat van een transitie van energie en klimaatadaptatie.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter