Boeken uitzoeken bij De Leeszaal in Vreewijk

Het is net een bibliotheek, alleen dan zonder het terugbrengen. Er is geen administratie en lid worden hoeft ook niet. De Leeszaal in Vreewijk stelt een grote collectie boeken vrijblijvend beschikbaar om te lezen en naar eigen inzicht terug te brengen of door te geven aan anderen.

Initiatiefnemer en oprichter Pieter Termeer begon twee jaar geleden met het beschikbaar stellen van 400 van zijn eigen boeken aan de buurt. Dat is in de tijd uitgegroeid tot een organisatie met 25 vrijwilligers en een eigen pand aan de Berkendaal. Hier liggen 20.000 exemplaren die Termeer liefkozend “weesboeken” noemt te wachten op een nieuwe eigenaar.

“Ik ben begonnen als boekhandelaar op markten, maar ik gaf uiteindelijk meer weg dan ik verkocht”, grapt Termeer, “toen ik ouder werd was het eigenlijk ook fijner om met een halve kar of minder terug te komen”. Gelukkig is die tijd voorbij en geniet Termeer al bijna tien jaar van zijn pensioen.

“Pieter is alles voor de leeszaal, hij is begonnen met het beschikbaar stellen van al deze boeken” zegt Jeanet Steijl, een van de vrijwilligers, “een boek is een duur object en op deze manier kunnen alle lagen van de bevolking er gebruik van maken”. Het wordt met de dag drukker in De Leeszaal, Termeer ziet steeds meer mensen komen van zo ver als Spijkenisse of de Hoeksche Waard. “Mensen die hier binnenkomen en zeggen dat ze jaren op zoek zijn naar een boek en dat hier vinden… dat is het grootste compliment”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat