Boekhandel Donner 2.0 is geopend

Gisteren werd een groot deel van de nieuwe Donner geopend in het voormalige gebouw van ABN AMRO. In het voorjaar van 2019 wordt de rest van het verbouwde rijksmonument aan de Coolsingel opgeleverd. Het verzamelgebouw ‘Forum Rotterdam’ zal, met 64.000 m2 aan ruimte, ook winkels, horeca, een theater en 103 appartementen huisvesten.

In 2014 werd Donner meegesleurd in in het faillissement van boekhandelketens Selexyz en Polare. Maar al snel wist de boekhandel een doorstart te maken. Het begon met de Facebookpagina ‘Donner moet blijven’, met binnen een week ruim 5 duizend likes. Daarna stonden vijf boekverkopers op om Donner als zelfstandige boekhandel aan de stad terug te geven. Met een publicitair offensief en een crowdfundingsactie kon het benodigde geld bijeengebracht worden. 1.750 boekenliefhebbers namen hun aandeel en vormden een coöperatie. Al snel sloten zeven particuliere investeerders zich daarbij aan en kon de nieuwe BV worden opgericht. De actie was zó succesvol, dat de winkel na acht weken een doorstart maakte en verhuisde van de Lijnbaan naar de Coolsingel. De afgelopen jaren konden boekliefhebbers terecht in de tijdelijke ruimte.

Donner werd in 1912 opgericht aan De Botersloot en was een tijd lang een van de grootste boekhandels van Nederland. Tijdens het bombardement van Rotterdam ging de winkel verloren en vestigde zich in de loop der jaren op verschillende locaties. In 1988 verhuisde Donner uiteindelijk naar de Lijnbaan.

Bekijk hier de reportage die we vorig jaar maakten

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter