Boksende Parkinson patiënten in sportschool Rotterdam-Noord

Twee keer per week geven voormalig bokser Gerard Bok en schoonvader van Henri, Adriaan, bokslessen aan Parkinson patiënten, om hun gezondheid en spieren te trainen. Henri van der Dussen is met dit idee gekomen, omdat hij sinds een paar jaar ook leidt aan de ziekte van Parkinson.
Toen de spierziekte voor Henri realiteit werd, heeft het een paar maanden geduurd, voordat hij actie heeft ondernomen. Uit eigen onderzoek van Henri blijkt dat boksen een goede sport is voor mensen met Parkinson. Tijdens het beoefenen van deze behendigheid moet je veel nadenken en verschillende lichaamsdelen gebruiken, zoals de handen, benen, heupen en armen. Ook moet je je hersenen op scherp houden. “Het is geen eenzijdige sport, zoals zwemmen”, zegt Henri.

Met het boksen trainen Henri en sporters hun spieren, zodat zij langer door kunnen met hun lichaam. Henri is voor het eerst samen met zijn schoonvader naar een van de bokstrainingen van Gerard Bok gegaan. Bok is de eigenaar van boksschool Gerard. Tijdens deze training is Henri bij Gerard opgevallen en heeft hem apart genomen om aangepast lessen aan te bieden.

Henri’s lichaam is vooruitgegaan en wil dit aan andere Parkinson patiënten meegeven. Samen met eigenaar Gerard Bok en zijn schoonvader Adriaan geven zij wekelijks twee keer lessen aan de deelnemers. “Je ziet echt wie er net begonnen is en wie dit al een paar weken doen, want de nieuwkomers zijn veel stijver dan de rest”, zegt trainer Adriaan. Het drietal was even gestopt met de trainingen vanwege de coronacrisis, maar gaan er nu weer hard tegenaan. Met als doel mensen met Parkinson te helpen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat