Boksschool Gerard Bok mogelijk dicht

De tientallen leden van de boksschool van Gerard Bok in het Liskwartier in Rotterdam-Noord, moeten wellicht op zoek naar een andere plek om te boksen. Het pand, waar Gerard al meer dan 25 jaar lesgeeft wordt verkocht door de gemeente.

Parkinson boksen
Zo’n anderhalve maand geleden kreeg hij te horen dat het verkocht zou worden en kreeg hij de mogelijkheid om het te kopen. “Ik vond het bedrag te hoog. Er is de afgelopen 25 jaar niets aan het pand gedaan door de gemeente, dus ik wilde het voor een lager bedrag kopen en dan zelf het onderhoud doen”, vertelt Gerard. Na dit bod bleef het lange tijd stil, tot de gemeente liet weten dat niet akkoord te gaan met het aanbod. De school wordt nu via de openbare verkoop verkocht en de huur wordt verhoogd. Naast reguliere bokslessen aan jong en oud, worden er ook speciale bokslessen gegeven aan Parkinson patiënten. “Vooral die jongens vinden het heel erg. Het is gewoon je leven geworden. Ik betaal nu €300 en dat wordt €900. Dat kan ik niet betalen en de leden ook niet.”

Sponsors
Gelukkig staat Gerard niet alleen in zijn strijd. Ed Boers en Jan Kraan zijn twee sponsors van de school. Mannen die er in het verleden gebokst hebben en het belang van de school zien voor de buurt en natuurlijk voor de mensen die hier trainen. “De huurverhoging is onzin! Op deze manier heeft de makelaar een goede troef in handen om het pand voor een hoger bedrag te kunnen verkopen”, vertelt Jan. Om ervoor te zorgen dat Gerard kan blijven zitten waar hij nu zit, heeft Jan een advocaat naar de zaak laten kijken. “Die heeft ons laten weten dat Gerard tot drie keer bezwaar kan maken tegen de huurverhoging, wij denken dat de rechter ons dan in het gelijk zal stellen.” “Daarnaast hopen we dat als we met deze procedure bezig zijn, mogelijke kopers hiervan weten en het zo minder interessant is om dit te kopen”, aldus Ed die, als het in het openbare verkoop komt, de school samen met Jan zou willen kopen.

Gemeente Rotterdam
Tot wanneer Gerard kan blijven, weten de mannen niet. “Volgens de advocaat moeten we wachten tot de gemeente officieel de huur opzegt, dan pas kunnen we verder”, vertelt Jan. Eerder reageerde Rachida Bouali, woordvoerder Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam in de krant PZC: “De situatie is bekend en we erkennen de meerwaarde van het behoud van de boksschool voor het gebied”, zegt zij. Ze laat weten dat er vanuit de gemeente nog gesprekken zijn met Gerard. OPEN Rotterdam ging langs tijdens één van de speciale Parkinson bokslessen. Hieronder zie je de reportage.