Bomenridders dienen beroep in bij Raad van State tegen verplanting historische platanen Delftseplein

De ‘plantanengate’ op het Delftseplein heeft weer een nieuw hoofdstuk. De gemeente en de Bomenridders procederen al sinds 2020 over zeven plantanen die daar weg moeten voor een nieuwe woontoren. De gemeente is nu begonnen met de voorbereiding van de verplaatsing van de bomen, maar dat zou ‘funest voor de bomen zijn’, volgens de Bomenridders. Dus gaan ze in Hoger Beroep. “We proberen ons ridderlijk te houden, maar het kost wel moeite zo.”

De Bomenridders zijn als sinds 2020 hard bezig om te zorgen dat de historische bomen op het Delftseplein kunnen blijvens staan. De platanen, welke als groep in de BomenStructuurVisie zijn aangemerkt als monumentaal en waarvan de oudste vier zijn opgenomen in het landelijk register Monumentale Bomen, zijn volgens de Bomenridders van veel waarde. Maarten Meddens van de Bomenridders geeft aan dat het niet alleen bomen zijn met een rijke geschiedenis, maar dat ze ook voor de locatie belangrijk zijn: “Dat plein wordt in de toekomst alleen maar waardevoller. Het is ook een hitte eiland daar in het central district. Zoveel factoren waardoor je zegt van ‘dat moet met veel meer zorgvuldigheid gebeuren’.”

De Bomenridders adviseren de gemeente de verplanting dan ook op de juiste manier te doen: “Laat die bomen daar nog zeker anderhalf jaar staan met goede zorg om ze goed voor te bereiden op de verplanting.” Het liefst hebben de Bomenridders dat de platanen blijven staan, maar als ze dan verplaatst worden, moet dat ook wel op de juiste manier gebeuren. “Waar het hier om draait is de gang van zaken. Voorbereiden van een verplanting, daar zijn regels aan verbonden en dat doe je niet midden in de zomer. Het is compleet in strijd met het advies dat ze zelf hebben ingepakt. Ze rijden zichzelf in de wielen.” Volgens Maarten handelt de gemeente veel te gehaast: “ Er zit wat tijdsdruk achter; in februari willen ze het bouwklaar hebben. Maar, op deze manier gaat het zeker nog wel even duren voor het bouwklaar is.”

In november 2021 leken de platanen nog gered, toen de Raad van State uitspraak deed dat de gemeente de bomen niet zomaar mag kappen volgens de huidige wetgeving. De afgegeven vergunning, die nog uitging van kappen, werd toen nietig verklaard. Nu is er op 27 juni 2022 weer een vergunning uitgegeven, dit keer voor de verplanting van de bomen. “We hebben een hele goede relatie met de gemeente. Er is een ex-gemeente bomenexpert bij ons aangesloten, wat heeft bijgedragen aan die goede relatie. Des te groter is onze verbazing dat de gemeente toch haar eigen koers vaart en nu maar gewoon aan de slag gaat. Wetende dat het ingaat tegen fatsoenlijke gang van zaken, zoals we dat hebben afgesproken.”

In 2020 gingen we met De Bomenridders mee naar het Delftseplein, waar ze lieten zien over welke bomen het gaat.