Bouw van Parkhaven gaat zo goed als door: ‘Eiffeltoren inbouwen doe je ook niet’

Het overgrote deel van de Rotterdamse Gemeenteraad stemt in bij de bouwplannen voor de Parkhaven. Hoe het er nu naar uitziet, zullen er 630 nieuwe woningen, verdeeld over 8 woontorens rondom de Euromast komen. Het bestemmingsplan wordt vanaf het begin al niet door iedereen in enthousiasme ontvangen. 

Focus Groep Groen vecht al sinds de bekendmaking van de plannen voor het behoud van de groene stadsoase. Nu hebben zij laten weten dat de strijd nog niet gestreden is en vooralsnog naar de rechter gaan stappen: “De Euromast is de Eiffeltoren van Rotterdam. Als de Fransen zouden aankondigen die te omringen met hoogbouw, zou iedereen ze uitlachen”, aldus Eveline Koolhaas, bestuurslid van de actiegroep. “Wij vechten voor het behoud, maar zijn enorm ontgoocheld. Het is een erg emotioneel gevoel wat overblijft. Het vertrouwen in de politiek was al een tijd minder, maar nu is het vertrouwen weg.”

 

Politiek verandert last minute van gedachte

Vanaf de aankondiging van het bestemmingsplan in 2019 was de grootste partij in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam, een tegenstander van de plannen. Maar op 31 januari 2023, twee dagen voor het gemeenteraadsoverleg, meldt de partij in te stemmen met de komst van de woontorens. 

In een schriftelijke reactie meldt Leefbaar Rotterdam hun best te hebben gedaan om het voor alle partijen aangenamer te maken. “Zo hebben we bijvoorbeeld de zelfbewoningsplicht voor de middeldure koop afgedwongen, zijn er meer parkeerplaatsen bijgekomen en wordt het groen gecompenseerd.” Wel zijn er enige twijfels over de mobiliteit en de ontsluiting van het gebied. “Daar blijven we bovenop zitten.”

Lees de volledige reactie van Leefbaar Rotterdam

 

Reactie omwonenden en bezoekers Het Park

Sinds de bekendmaking van de bouwplannen vier jaar geleden, waren er direct al veel negatieve geluiden van omwonenden te horen. De woontorens komen namelijk op de plaats van een groene strook tussen het Het Park en de Parkkade. De Euromast zou volgens de omwonenden daardoor imagoschade ondervinden doordat het omringt zal worden door hoge gebouwen.