Burgemeester Aboutaleb stelt poëziebundel ‘Zomer’ samen

Marc Nolte

De favoriete gedichten en het eigen werk van burgemeester Aboutaleb kan je vinden in de poëziebundel ‘Zomer’. De dichtbundel wordt woensdagavond 21 juni gepresenteerd in het Park met voordracht uit eigen werk, gesprek over de dichtkunst en de rol van poëzie voor de samenleving.

In de bundel van Ahmed Aboutaleb staan gedichten uit de hele wereld. Daarnaast bevat de bundel poëzie van Aboutaleb zelf. Aboutaleb heeft de gedichten uitgekozen en geschreven met als thema ‘samenleven’. Als het aan Aboutaleb ligt, komt er in de stad meer ruimte voor de kunstvorm van het dichten: “Laten we wereldpoëzie de ruimte geven in het Park. Gewoon klein beginnen, een klein podium en wat stoeltjes voor het publiek.”

Poëzie in het Park
De bundel ‘Zomer’ is de vierde uitgave van Stichting het Park in Rotterdam in samenwerking met het Veerhuis. Elk seizoen wordt een gastredacteur uitgenodigd om een selectie te maken. Eerdere edities zijn samengesteld door Poetry International, Derek Otte en Naaz en nu was het dus de beurt aan Ahmed Aboutaleb. De bundel is vanaf 21 juni gratis verkrijgbaar bij de verschillende horecagelegenheden in en rond het Park.

Kritiek
Er is ook kritiek op de bundel van Ahmed Aboutaleb. Niet op de gedichten, maar op de uitgever. Stichting het Park en het Veerhuis zijn namelijk allebei verbonden aan de filantropische stichting Droom en Daad. Deze stichting is opgericht door de familie Van der Vorm. In een artikel dat pas is verschenen in de Volkskrant, staat dat de familie gebruik maakt van ingewikkelde constructies om geen belasting te hoeven betalen. Aan Ahmed Aboutaleb werd de vraag gesteld wat hij van deze fiscale constructies vindt: “Volstrekt irrelevant. Ik heb te maken met een man die ik kan bellen, een man die mij kan bellen, en als ik hem nodig heb, is hij er. In zijn fiscale constructies heb ik mij niet verdiept, maar het is niet aan ons een moreel oordeel te vellen hierover.”