Buurman Rotterdam vindt onderdak in loods Schiehaven: ‘Weer een plek om alles op te bouwen’

Buurman Rotterdam.

Het houtbedrijf Buurman Rotterdam opent begin volgende maand weer de deuren, nadat hun bedrijf in de Keilewerf eind juni in vlammen opging. “We kunnen weer landen en weer doen wat we altijd deden”, vertelt bedrijfsleidster Liv Kooijmans blij.

Het Rotterdamse bedrijf trekt voorlopig in een enorme loods aan de Schiehaven, die zij huren van de gemeente. “Het is een hele grote loods, waar nog heel veel moet gebeuren. Het zal er in het begin meer uitzien als een overdekte markt. Maar als je iedere week langs zou komen, zou je elke keer onze groei mee kunnen maken.”

In de loods is vanaf vrijdag 6 oktober elke vrijdag en zaterdag weer de houtmarkt te vinden van 10.00 tot 17.00 uur. Daardoor kan het bedrijf ook weer beginnen met het verkopen van spullen. “Met een eigen crowdfunding hebben we zo’n 60 duizend euro opgehaald. Dat is heel mooi en klinkt als een heleboel geld, maar inmiddels hebben we gewoon bijna geen omzet meer. Dus dat we nu überhaupt weer open kunnen is een hele belangrijke stap.”

Veerkrachtig team
Kooijmans beschrijft het als steeds meer “kwartjes die de goede kant op vallen”. Ook al zijn ze er “met het hebben van de sleutel van de loods echt nog niet”. Er moet nog veel gebeuren voordat de loods in de Schiehaven af en ingericht is. “Maar al die kwartjes die de goede kant op vallen houden ons op de been.”

Met het team gaat het inmiddels ook steeds beter. “We hebben een enorm veerkrachtig team. Als iemand er doorheen zat, was er altijd wel iemand die de spirit toch hoog kon houden. We hebben eigenlijk nooit een moment van echte verslagenheid gehad.”

Verwoestende brand
Eind juni dit jaar werd de Keilewerf, een creatieve broedplaats voor tientallen ondernemers, getroffen door een verwoestende brand. Omdat het pand op de slooplijst van de gemeente Rotterdam stond, konden veel ondernemers zich niet goed verzekeren en raakte de brand hen dus extra hard. Velen raakten niet alleen hun werkplaats kwijt, maar ook al hun materialen. Veel Rotterdammers sprongen hierdoor vrijwel direct bij. Via een crowdfunding werd ruim een half miljoen euro opgehaald.