Getroffen ondernemers Keilewerf zoeken steun bij elkaar na brand: ‘Er zijn 50 dromen kapot’

De vijftig ondernemers die getroffen zijn door de verwoestende brand bij de Keilewerf zijn alles kwijt. De creatieve broedplaats in Delfshaven is weggevaagd, maar na het incident heerst naast verdriet ook het gevoel van verbondenheid onder de ‘Keilewervers’. “Ik had mijn bedrijf nooit zover kunnen krijgen zonder de ondernemers om me heen.”

De geëmotioneerde ondernemers zochten steun bij elkaar in Oase in Schiemond. Wethouder Simons voegde zich aan hen toe om ze een hart onder de riem te steken. Concrete oplossingen vanuit de gemeente zijn er nog niet, wél is er veel steun vanuit betrokken Rotterdammers in de vorm van steunbetuigingen, crowdfundingacties en donaties.

De ondernemers waarderen de steun vanuit de stad. “Ik word de hele dag gebeld door mensen die steun willen betuigen. Het is hartverwarmend”, zegt Bas van den Berg, mede-oprichter van de Keilewerf. De financiële steun is hard nodig, want, zo blijkt “we konden ons niet verzekeren, omdat dit pand op de slooplijst van de gemeente staat”, vertelt meubelmaker Alexander Schoneveld. “Ik hoop dat de crowdfunding zo veel mogelijk gaat opleveren, zodat wij er financieel enigszins weer bovenop komen.”

De oorzaak van de brand is tot dusver nog onbekend. Mede-oprichter Bas van den Berg heeft ook geen idee hoe de brand heeft kunnen ontstaan: ”Het pand is recentelijk nog gecheckt op brandveiligheid, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.”

De steun vanuit de stad wordt direct zichtbaar. Zo organiseert poppodium Annabel donderdag 27 juli een benefietconcert waarbij de opbrengst van de kaartverkoop zal worden gedoneerd aan de Keilewerf. Bioscoop Kino organiseert donderdag 6 juli een benefietvoorstelling van de nieuwe film van Wes Anderson. Alle opbrengsten gaan direct naar de Keilewerf.