Chabot Museum zet zich in voor museumbezoekers met visuele beperking

Het afstudeerproject van Josephine de Vries is genomineerd voor de RAAK Stimulerings(publieks)prijs. Ze heeft namelijk een plan bedacht om kunst toegankelijker te maken voor mensen die slechtziend of blind zijn. Het Chabot Museum heeft haar project al omarmd.

Bezoekers die blind of slechtziend zijn kunnen niet op dezelfde manier genieten als bezoekers die wel zicht hebben. Zij worden namelijk aangewezen op werken die voor hen zijn uitgekozen, àls er al iets geregeld is voor mensen met een visuele beperking. Net als elke kunstliefhebber, willen zij ook kunnen kiezen waar en wanneer zij naar het museum gaan en welke kunst zij willen ontdekken. Om dit mogelijk te maken ontwierp student Josephine de toolkit ‘Eye Can(t) See Art’.

De toolkit bestaat uit instructiekaarten voor visueel beperkte museumbezoekers, zodat zij samen kunstwerken kunnen verkennen met ziende bezoekers. “Mijn ontwerp biedt de mogelijkheid om op een leuke, leerzame manier nieuwe ontdekkingen te doen, zowel voor visueel beperkte als ziende bezoekers”, legt Josephine uit. “Het samenbrengen van de twee verschillende belevingswerelden vind ik zo tof aan dit project!”

Publieksprijs RAAK Stimuleringsprijs
Het Chabot Museum wil er meer werk van maken om kunst toegankelijker te krijgen. Het museum wil het project daarom ook intern verder ontwikkelen en uiteindelijk beschikbaar stellen aan andere musea. Mocht Josephines project de publieksprijs winnen, dan krijgt ze een geldbedrag. Daarmee wil ze de toolkit uitbreiden. Het Rotterdamse museum neemt het op tegen musea uit Leiden en Friesland.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat