Chef-kok Hans en filmmaker Alwin Ritstier maken romige aardappelsoep voor de wintermaanden

Koken met Hans is een eigenzinnig kookprogramma waarin chef Hans Bode Rotterdamse gasten ontvangt op de bovenste verdieping van de Zalmhaventoren. In iedere aflevering gaat Hans met zijn gast in gesprek over het leven, diens link met Rotterdam en de verhouding tot bepaalde gerechten.

In de derde aflevering van deze negendelige serie is documentairemaker en YouTuber Alwin Ritstier te gast. Samen maken Hans en Alwin een aardappelsoep, naar aanleiding van een YouTube-video waarin Alwin een week lang leeft op babyvoeding. “Gelukkig was dat maar voor een week, maar ik houd wel van gepureerde soep”, lacht Alwin. De twee snijden, koken en proeven erop los en toveren een romige aardappelsoep op tafel, perfect voor de koude wintermaanden.

Het recept van de soep is als volgt:

De ingrediënten:
● Aardappels
● Kippenbouillon of paddenstoelenbouillon
● Zout en peper
● Roomboter
● Uien en knoflook
● Mascarpone
● Verse basilicum en peterselie
● Witbrood
● Munt
● Spaanse peper

Zo maak je de soep:
1. Snipper de ui en zet ui, knoflook aan in wat olie met eventueel een pepertje.
2. Schil de aardappels, snij in blokjes en bak deze mee met de uien en knoflook. Voeg wat zwarte peper toe en een beetje zout. Bak dit geheel aan gedurende een à twee minuten.
3. Blus dit af met de kippenbouillon. Voeg water toe tot het geheel net onder staat.
4. Breng aan de kook en laat zachtjes koken totdat de aardappels gaar zijn.
5. Voeg de mascarpone/roomkaas toe en roer dit los. Voeg de peterselie en basilicum toe en zet de staafmixer erin totdat het een gladde romige structuur heeft. Als de soep te dik is voeg je wat water toe, maar niet teveel.

Zo maak je de croutons:
1. Snij het witbrood in blokjes van een centimeter. Besprenkel met knoflookolie en gooi ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster ze tot ze krokant en goudbruin zijn.
2. Haal ze uit de pan en besprenkel nogmaals met wat knoflookolie en strooi hier heel fijn gesneden munt en Spaanse peper overheen.
3. Serveer de soep met daaraan de croutons toegevoegd.

Chef Hans Bode
Chef Hans Bode is al ruim twintig jaar een vaste waarde in Rotterdam horeca ondernemer met zijn street food truck op de Coolsingel. In al die jaren hebben mensen uit alle lagen van de Rotterdamse samenleving van zijn creaties mogen genieten. Naast deze allereerste serie op Open Rotterdam zorgt zijn aanwezigheid op festivals als Pinkpop, Lowlands en North Sea Jazz ervoor dat de geboren en getogen Rotterdammer zijn culinaire handtekening nu ook op heel Nederland aan het zetten is.

Je ziet Koken met Hans elke woensdag vanaf 18.15 uur op OPEN Rotterdam TV. Alvast vooruit kijken doe je hier!