Chick Juul onderzoekt armoede met Mia en Nasrien: ‘Ik groei al jaren op in armoede’

Door stijgende prijzen en hoge energierekeningen, krijgen veel mensen te maken met geldproblemen. Soms zo erg dat er niet genoeg geld is voor noodzakelijke benodigdheden als eten of een huis en dan leef je in armoede. Mia Nasibdar groeit al jaren op in armoede. Samen met haar moeder Nasrien, twee broertjes en een zusje woont ze in Rotterdam-West. Chick Juul gaat op bezoek bij de familie, om te praten over armoede en wat dat betekent voor de dromen en doelen van Mia.

Mia’s moeder zit in de schuldhulpsanering, daarbij krijg het gezin hulp bij het afbetalen van schulden, maar dat betekent ook dat ze leefgeld krijgen: “Leefgeld is eigenlijk een hoeveelheid geld die wij krijgen per week” vertelt Mia aan Juul. Van dit geld moeten boodschappen gekocht worden, maar ook dingen als shampoo, maandverband en een bezoekje aan de kapper. Nasrien, de moeder van Mia, vertelt dat dit leefgeld begon met 130 euro, maar dat door verschillende kosten en rekeningen dit wekelijkse bedrag soms daalt naar 50 euro. Daar schrikt Juul van: “Ik word er een beetje emotioneel van. Soms haal ik wel eten af, dan denk ik dat moet ik gewoon niet meer doen. Ik schaamde mij dat ik de mogelijkheid had. Dat overviel me.”

Samen met Nasrien en Mia, gaat Juul naar het park om thee te drinken. Een activiteit die het gezin vaker onderneemt in het weekend. Samen bespreken ze welke invloed armoede heeft op de dromen en doelen van Mia en welke vooroordelen er zijn. Ook stelt Juul een brutale vraag, want waarom gaat Mia niet gewoon werken?

In deze aflevering gaan we ook weer de straat op voor een voxpop onder jonge Rotterdammers. Hoeveel geld geven zij uit per week? En denken ze dat er armoede is in Nederland?

Chicks on screen
In de online- en tv-serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Wie weet zien we je binnenkort!