Chicks and the City geeft twintig jaar lang Rotterdamse jonge meiden een stem

Chicks and the City bestaat 20 jaar! Wat ooit begon als een meidenradio is inmiddels uitgegroeid tot een echt Rotterdams fenomeen. Al twintig jaar lang geven de chicks van Chicks and the City jonge meiden een stem over onderwerpen die zíj belangrijk vinden. Oprichter Natasja Morales is “zo ontzettend trots op wat ze hebben bereikt”.

Als voormalig jongerencoach merkte Natasja dat activiteiten vooral op jongens gericht waren. “Problemen van meiden zijn niet echt zichtbaar, maar ze zijn er wel en de behoefte om erover te praten is er ook.” Daarom startte ze in 2004 Chica Radio, een platform waar Rotterdamse meiden hun stem konden laten horen. Dit werd 4,5 jaar gedaan in samenwerking met FunX. Het doel was om meiden iets te bieden waar ze echt wat aan hebben en praktische vaardigheden op te doen die je “niet uit boekjes leert”. Natasja leerde de meiden om op tijd te komen en zelf onderwerpen aan te dragen op de redactievergaderingen. “Vanaf dag één namen we het al heel serieus, maar wel met een beetje speelsheid.”

Van radio naar podcast en tv

In 2011 ging Chica Radio verder als Chicks and the City na een samenwerking met RTV Rijnmond. Acht jaar lang maakten de chicks radio bij Rijnmond. “Na al die jaren bleek Rijnmond toch net te klassiek. De meiden wilden meer doen met televisie, meer events en meer vanuit verschillende locaties werken. Dat was bij Rijnmond moeilijk te realiseren.” Daarom werd Chicks and the City in 2019 zelfstandig. Er is wekelijks een podcast en livestream vanuit Bibliotheek Rotterdam. Sinds 2021 organiseren ze ook drie inspiratieavonden per jaar.

De laatste jaren hebben ze zich verder ontwikkeld. In samenwerking met OPEN Rotterdam is in 2020 ‘Chicks On Screen’ tot stand gekomen, waarin de chicks de inhoud bepalen onder begeleiding van professionele mediamakers. Dit format is gebaseerd op ‘Best of Both Worlds’, een combinatie van tv en podcast en bestaat uit drie seizoenen.

Erkenning en toekomstplannen
Het geheim van hun succes is volgens Natasja jongerenparticipatie: “Toen ik begon, was ik het enige platform waarbij de jongeren aan zet zijn. Zij dragen zelf de onderwerpen aan en bepalen het project. De productie wordt dan echt door henzelf gedragen.”

Dit jubileumjaar wordt extra bijzonder door hun erkenning als Echt Rotterdams Erfgoed, beheerd door Museum Rotterdam en Stichting Wijkcollectie. Dit wordt op 25 juni in Theater Zuidplein gevierd. “Het is een kroontje op het werk dat we doen. We zijn altijd bescheiden geweest over wat we doen en hoe we het doen. En dat je op deze manier erkenning daarvoor krijgt, is echt heel mooi.”

Voor de toekomst staan er vanaf september twee spannende projecten op de planning. “Ik wil nog niet al te veel verklappen, maar we gaan vooral in de wijken actiever en zichtbaarder zijn.”