Chicks On Screen: Een natural hair journey en de weg naar zelfacceptatie

“Doe je haar eens netjes” “Het zit zo wild, dat is niet professioneel” Al generaties lang krijgen zwarte vrouwen dit soort commentaar als het gaat om hun haar. Chicks On Screen trapt het nieuwe seizoen af met een aflevering over de natural hair journey. Om te passen in het witte, westerse schoonheidsideaal beginnen veel meiden op jonge leeftijd met stijlen, relaxen of ontkroesen. Al zijn er nu steeds meer rolmodellen die op social media en in real life hun natural hair rocken, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om met trots in de spiegel te kijken naar je natuurlijke haar.

Ook Sharon Lang worstelde jaren geleden met de acceptatie van haar natural hair. Jarenlang stijlde en relaxte ze haar haren, totdat ze op zichzelf ging wonen. De kapper werd te duur en dus moest ze een manier verzinnen om van haar eigen haar te gaan houden. In die tijd was er online niet veel te vinden over deze weg naar zelfacceptatie en dus begon ze haar eigen platform ‘The Natural Hairclub’. Inmiddels is dit platform uitgegroeid tot een mega community van duizenden vrouwen. Daarnaast organiseert Sharon ook bijeenkomsten en workshops die te maken hebben met natural hair.

Vandaag zijn chicks Auralinda, Lorainne en Gormah aanwezig bij zo’n workshop. Op de planning staat cornrows vlechten: een traditionele stijl van vlechten waarbij dicht tegen de hoofdhuid wordt gevlochten. De meiden leren zelf een aantal technieken en bespreken met Sharon de ins and outs van een natural hair journey: Wat is het? Wat heb je er aan?

Natuurlijk stellen de chicks ook weer een brutale vraag: wanneer heeft Sharon zelf bijgedragen aan de negatieve kijk op natural hair? “…ik zei kam je haren. Toen begon ze te huilen.” Verteld Sharon aan de meiden. Reporter Melissa gaat op pad voor straatinterviews en vraagt Rotterdamse chicks wat zij weten van een natural hair journey.

Chicks on screen
In de online- en tv serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Wie weet zien we je binnenkort!