DÂK vindt onderdak bij bevriende ondernemers in de stad

Een opsteker voor de fans stadspark DÂK dat dit jaar niet doorgaat door vergunningsproblemen… Vrijwel de gehele programmering krijgt “onderdak” op andere locaties in de stad. De bands en dj’s treden onder andere op in het Keilecafé, Alfredo’s (Industriegebouw) en Bird.

“Het is een heel klein beetje goed gekomen”, zegt een half-enthousiaste Fense Berkhof. Samen met vier anderen organiseert hij sinds vijf jaar DÂK, een festival op het dak van de parkeergarage van het Thornico Gebouw aan de Westblaak. Je kunt er eten, drinken en er zijn optredens. De vijfde jubileum editie, die dit weekend zou beginnen, is afgelast. Een week voor aanvang hoorden de organisatoren dat ze niet vier, maar drie weken open mochten wegens geluidsklachten. Dat zou een te groot financieel risico zijn.

“Het financiële risico dat we lopen als we van vier naar drie weken gaan is zo’n 25.000 euro. Dat heb ik niet eens liggen”, bekent Berkhof. “Het is heel kostbaar om een festival op een dak op te bouwen. Alles daar boven krijgen, het dak stutten en stabiliseren. Als je vier weekenden goed draait met mooi weer, maak je net een beetje winst. Drie weken – met eventueel een minder weekend ertussen – kunnen we niet opvangen.”

Vorige week zijn er nog raadsvragen gesteld van D66, PvdA en VVD naar aanleiding van de late kennisgeving rond de vergunning. Ook is er volgens Berkhof helemaal niet gekeken naar eventuele oplossingen: “We hadden het volume kunnen beperken, een buurtbarbecue kunnen organiseren. We hebben een heel plan geschreven. Het mocht niet baten.” Berkhof hoopt wel dat hij een lans heeft gebroken voor andere ondernemers die ook tegen dit soort problemen aanlopen.

Berkhof is wel heel blij met de gunfactor in de stad bij andere ondernemers die de programmering oppakken. “Het programma is te mooi om te laten liggen. Juist voor dit jubileumjaar hebben we bands van een hoger niveau geboekt. Het is gewoon een gemis als dat niet doorgaat deze zomer.” Op de vraag of ze er volgend jaar wel weer bij zijn, antwoordt hij volmondig “ja!”. “In november/december gaan we weer een vergunningsaanvraag doen en we hopen dan vróegtijdig aan tafel te kunnen.”

Bekijk hier onze reportage van de tweede editie van stadspark DÂK:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter