De Leukste Lessen

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan…’ onder dit motto slaan docenten van Melanchthon Schiebroek en OPEN Rotterdam de handen ineen en maken samen de nieuwe wekelijkse tv serie ‘De Leukste Lessen’ voor jongeren in Rotterdam. Op woensdag 6 mei 13 uur is de eerste uitzending.

De serie brengt de leukste lessen van Rotterdamse docenten bij elkaar. Juist door de mix aan onderwerpen gebracht door gepassioneerde docenten en betrokken leerlingen hopen beide initiatiefnemers jongeren die nu thuis zitten te bereiken en te inspireren. Zeker nu de verwachting is dat tot de zomer de meeste leerlingen school niet meer aan zullen doen. 

Het programma is een initiatief van Melanchthon Schiebroek samen met OPEN Rotterdam. De serie is te zien op OPEN Rotterdam TV, livestream via website en de digitale kanalen van de omroep en de school.

Aflevering 6: Complottheorieën over corona en zingende docenten
In de laatste aflevering van ‘De Leukste Lessen’ volgen we niet alleen de favoriete lessen van de docenten van het Melanchton Schiebroek, maar vieren we ook het slagen van de eindexamenleerlingen met een lied, gezongen door de docenten. Daarnaast geeft Ghislain Noorlander, docent Maatschappijleer, ons een uitgebreide uitleg over de complottheorieën die bestaan rondom het coronavirus.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ydeUO33L-5M” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Aflevering 5: In 7 weken een voorstelling bedenken én uitvoeren
In deze vijfde aflevering kijken we naar de documentaire die leerlingen Aenea Janssen, Jacqueline Betterman en Pieter van Boven uit VWO 5 maakten over het Kersttoneel. In de film zien we hoe de leerlingen, onder leiding van drama-docent Frederik Kloezeman, in zeven weken een de complete voorstelling bedenken, vormgeven en uitvoeren.

Aflevering 4: Muziek maken met speelgoed en een scheppingsverhaal
In deze vierde aflevering geeft wiskundedocente Simone Verlage een les in priemgetallen en gaat Merel Moll uit vwo4 langs op haar oude basisschool, de Emmaschool. 

In de filosofieles gebruikt docent Geert van der Niet zijn volkstuin als illustratie van orde en chaos en vertelt vwo5-leerling Nikita van der Wolf haar zelfbedachte scheppingsverhaal. 

Leerlinge Laetitia Mora Aguilar en docente tekenen Anne Tetteroo vertellen over het pijnsyndroom van Laetitia en muziekdocent Walter Eichler legt uit hoe hij van oud speelgoed muziekinstrumenten maakt.

Aflevering 3: Nederlands en CKV
In de derde les geeft natuurkundedocent weer een les samen met zijn dochter Lieke, deze keer maken ze muziek. Leerlinge Liefine Jukema uit HAVO2 verzorgt de workout en we krijgen een les CKV van docent Fleur Doelman en leerlinge Keira Vriend uit VWO5. Tot slot geven docenten Nederlands Jari Esbeukman en Robert van Atten tekst en uitleg over ‘coronataal’.

Aflevering 2: Natuurkunde en Gym
In de tweede aflevering geeft docent Gerben Bakker een les natuurkunde aan de hand van het werk van kunstenaar Theo Jansen. Daarbij krijgt hij hulp van zijn dochter Lieke Bakker. Docent Walter Eichler brengt een muzikaal intermezzo en docente Hanneke Kolenbrander brengt de leerlingen in beweging. Oud-leerling van de Fatimaschool Alysia, gaat langs bij haar oud-leerkracht Judy Admiraal en jeugdstadsdichter Vienne Haagoort draagt weer een gedicht voor.

Aflevering 1: Herdenken en Vrijheid
De eerste aflevering staat in het teken van herdenken en vrijheid, met de leukste lessen van onder anderen Tom van Grondelle, docent geschiedenis, en Aileen Meijvogel, docent beeldende vorming. Deze lessen worden samengebracht met bijdragen van onder anderen Julia van Atten, leerling Fatimaschool, Vienne Haagoort en Jacqueline Belterman, van 5 VWO. 

De Leukste Lessen ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel kan’ vanaf 6 mei elke woensdagmiddag om 13 uur en vanaf 18:35 elke uur in herhaling.

Te zien op OPEN Rotterdam TV en via de livestream (www.openrotterdam.nl/live)
OPEN Rotterdam TV ZIGGO 36 | KPN 1349

Terugkijken kan via www.openrotterdam.nl/uitzendinggemist en YouTube

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat