De nagels van Kaapverdische artieste Césaria Evora vertellen een bijzonder verhaal

icons

Ze ontworstelde zich uit de armoede, en werd een wereldster. Haar muziek wordt ook wel de ‘smartlap van Kaapverdië’ genoemd en blijkt nog steeds relevant te zijn voor vele Rotterdammers: Césaria Evora.

De Kaapverdische artieste Césaria Evora staat centraal in de eerste aflevering van een nieuwe serie. In samenwerking met O. Festival voor Opera, Music and theatre, voorheen de Operadagen, kijken we naar vijf iconische zangeressen, die in het programmaonderdeel Icons op het festival centraal staan.

Met een gelijknamige docuserie onderzoeken we deze vijf iconen. Wat is hun verhaal, wat maakt hen zo bijzonder voor Rotterdamse artiesten en communities in de stad?

Zangeres Césaria vertelt verhaal Kaapverdianen
Eigenlijk is Césaria Evora net een Rotterdamse: een vrouw van het volk, gewoon en nuchter. Haar levensverhaal en muziek blijkt een rode draad te zijn in het leven van veel Rotterdammers. “De muziek van Césaria vertelt het verhaal van veel Kaapverdianen, die over de hele wereld hun geld verdienen, maar heimwee hebben naar huis”, zegt de Rotterdamse Alice Fortes die opgroeide met haar muziek.

Aan Rotterdamse artiest Melissa Fortes de eer om de muziek van Césaria ten gehore te brengen, tijdens O. “Op muzikaal vlak staat Césaria voor mij voor mijn roots, het is pure muziek. Het sijpelt in je, zonder dat je het door hebt. Het is zo’n bijzonder genre, je kunt het niet zo eventjes doen. Als ik haar muziek zing, voel ik mij echt Kaapverdiaans” zegt zij. Ook vertelt Melissa hoe ze Césaria ontmoette toen ze in Kaapverdië was: ze kwam in contact door haar nagels!

De voorstelling Icons, onderdeel van O., wordt opgevoerd van woensdag 25 augustus 2021 tot en met zaterdag 28 augustus in Theater Zuidplein.