De Veerkrachtige Gemeenschap strijdt voor het voortbestaan van het Bollenpandje

Ximena Davalos

Overal in de wijk Bospolder-Tussendijken werken mensen aan nieuwe commons: plekken en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn en waar bewoners het voor het zeggen hebben. In de nieuwe podcastreeks Gedeelde Grond van het IABR Commons Collectief BOTU en Media Atelier Delfshaven worden deze lokale initiatieven voor én door bewoners zichtbaar gemaakt.

In de zesde aflevering van Gedeelde Grond schuift podcastmaker Hugo Post aan tafel met de initiatiefnemers van Stichting De Veerkrachtige Gemeenschap; Ximena, Carolina, Vanessa en Chanti. Als stichting strijden de initiatiefnemers voor het voortbestaan van het Bollenpandje en organiseren ze tal van activiteiten.

De Veerkrachtige Gemeenschap wil verder bijdragen aan het ontwikkelen van beschermende factoren voor een kansrijke jeugd. Daarbij wordt gewerkt vanuit het werkzame principe van de Minga, een oude traditie van inheemse culturen uit Amerika. In Bospolder-Tussendijken past de stichting deze traditie toe door bijvoorbeeld het samen maken van brood met een zuurdesem-keten. Bij het maken van het zuurdesem delen de buren hun verhalen over brood, waarden en tradities, waardoor de bewoners van de wijk elkaar beter leren kennen.

Beluister hieronder de zesde aflevering van de podcast. Elke donderdag is er een nieuwe aflevering van deze podcast te beluisteren bij OPEN Rotterdam.