Delfshaven gaat honger en voedselverspilling te lijf met buurtkoelkast

Inwoners van Delfshaven die het niet breed hebben kunnen sinds kort gebruik maken van een openbare koelkast op de 1ste Schansstraat. De initiatiefnemers helpen niet alleen Rotterdammers die financieel in de knel zitten maar gaan zo ook voedselverspilling te lijf.

Hij staat bescheiden opgesteld achter de bosjes, voor het pand van buurthuiskamer Studio Delfshaven. Dat sommige mensen zich er toch een beetje voor schamen beamen ook initiatiefnemers Madelon Stoele en Steven van Raadt, terwijl armoede een groeiend probleem is. ,,Je ziet dat de koelkast toch in de avond het vaakst gebruikt wordt’’, vertelt Steven. Maar ook overdag wordt de koelkast regelmatig doorzocht. ,,Als wij binnen in de studio zitten horen wij de hele dag de deur van koelkast open en dicht gaan en telkens als wij zelf de koelkast open doen is het weer een verrassing wat er nou weer in de koelkast is geplaats of weggehaald.’’, vertelt Madelon, ,,het geeft wel aan dat er dus behoefte aan is’’.

Tekst gaat verder onder de video

Niet alleen in Delfshaven kunnen Rotterdammers met een krappe beurs terecht voor levensmiddelen. Zo zijn er ook verschillende ruilkasten in Hillegersberg te vinden waar men spullen kan doneren én pakken.