Demonstratie tegen detentiecentrum voor vreemdelingen: “Geen mens is illegaal”

demonstratie detentiecentrum

Zo’n honderd mensen hebben zich zondag verzameld bij Detentiecentrum Rotterdam om de demonstreren. Het centrum dat al zo’n tien jaar naast Rotterdam The Hague Airport te vinden is, moet volgens de demonstranten sluiten.

In Detentiecentrum Rotterdam zitten vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting. Volgens Julie, één van de demonstranten, worden mensenrechten geschonden en zitten de gedetineerden gevangen.

Terwijl de groep demonstranten langs de hoge muren met prikkeldraad loopt, zingen ze leuzen, tetteren ze met toeters en slaan ze op pannen en flessen. Ze proberen ze de aandacht van de gedetineerde te trekken. Aan het einde van de demonstratie lukt het ze zelfs contact te leggen, door op een heuveltje te staan vanwaar je de opgeslotenen achter de muur kunt zien.

De demonstranten zijn een mengeling van allerlei kleine groepen, die vaker bij elkaar komen om geluid demonstraties te organiseren. Ze hopen hiermee de vreemdelingen een hart onder de riem te steken. “We willen ze laten weten dat er ook mensen zijn die ze steunen.”