VIDEO | Ruigrok010 brengt jazz naar Rotterdammers met North Sea Round Town Buurtconcerten

north sea round town

Dit jaar is de 15de editie van North Sea Round Town. Nadat het festival in 2020 niet door kon gaan, kan dat dit jaar wel in enigszins ‘normale’ vorm. In deze serie gaan we langs de leukste (en vaste) programmaonderdelen.

Sinds vijf jaar zijn de Buurtconcerten onderdeel van het festival. Dat betekent dat speciaal samengestelde bands langsgaan in de Rotterdamse wijken, bij tehuizen voor ouderen en Huizen van de Wijk om Jazz naar de mensen te brengen die zelf anders niet naar de concerten gaan. Wij kijken mee met André Niks, organisator van de concerten en zijn band Ruigrok010.

Buurtconcerten
De Buurtconcerten zijn opgezet en bedacht door Mick Pauwe. Zij reed vijf jaar geleden langs ouderenhuizen en Huizen van de Wijk in de stad om te kijken waar behoefte was en is vervolgens het programma gaan opzetten, samen met Arend Niks en andere betrokkenen. Na het overlijden van Mick vorig jaar, heeft Arend de organisatie op zich genomen en heeft hij zich zoveel mogelijk gehouden aan de lijn van Mick in de opzet en uitvoering. Het doel: Jazz toegankelijk maken en de jazz brengen naar de mensen die zelf niet naar de jazz komen.

Arend treedt zelf ook op in de wijken met de speciaal samengestelde band Ruigrok010. De band speelt een set van nummers die helemaal afgestemd zijn op het voornamelijk oudere publiek. Zo proberen hij en zijn collega artiesten Jazz toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers. “Het is fantastisch om te zien dat het publiek de muziek echt herkent en meebeweegt of zingt.”