Deze debatten kan je in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart zijn er in Rotterdam verschillende fysieke en online debatten. Tijdens de discussieavonden komen thema’s aan bod zoals de koloniale geschiedenis van Rotterdam, cultuur, ondernemen en de haven. OPEN Rotterdam zet de verkiezingsdebatten op een rijtje.

ROB-ondernemersdebat 17 februari
Onder de noemer ‘het ROB-ondernemersdebat’ gaat het Rotterdams Ondernemersbelang (ROB) donderdag 17 februari in gesprek met verschillende partijen uit de gemeenteraad over onderwerpen die van groot belang zijn voor ondernemers. Denk aan de economie, vergunningverlening, het vinden van nieuwe medewerkers maar ook inkoop door de gemeente en vervoer. Pieter van Egmond, voorzitter ROB, presenteert het debat vanaf 19.30 uur en is live te bekijken via Microsoft Teams. Aanmelden kan door te mailen naar [email protected]

Verkiezingsgesprek History Matters 21 februari
Hoe moeten we omgaan met de koloniale geschiedenis van Rotterdam? Deze vraag staat centraal tijdens het Verkiezingsgesprek op maandag 21 februari. Lijsttrekkers gaan vanaf 19.00 uur met elkaar in gesprek over educatie, herdenken en institutioneel racisme. Journalist Hasna El Maroudi leidt het gesprek. Meer informatie over het Verkiezingsgesprek is te vinden op de Facebookpagina van Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.

Fietsersbond verkiezingsdebat 21 februari
De Fietsersbond gaat maandag 21 februari dieper in op het fietsbeleid en richt zich tijdens het ‘Fietsersbond Verkiezingsdebat’ op tien verbeterpunten voor Rotterdam. Kandidaat-raadsleden gaan met elkaar in gesprek over wat zij willen bereiken op het gebied van fietsen in de stad. Het debat is in het Schieblock om 19:30 uur en duurt ongeveer een uur. Aanmelden voor het fysieke debat kan via de website van Fietsersbond Rotterdam.

Cultuurdebat RRKC & Arminius 22 februari

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) organiseert dinsdag 22 februari om 19.00 uur samen met debatpodium Arminius het politieke debat ‘Kiezen voor cultuur’. Lijsttrekkers, cultuurspecialisten en vertegenwoordigers van de Rotterdamse cultuursector gaan in gesprek over de belangrijkste onderwerpen voor de komende jaren op het gebied van kunst en cultuur, geleid door Hasna El Maroudi. Voor het debat zijn twee soorten kaarten beschikbaar: zaaltickets en livestream tickets. De tickets zijn gratis te downloaden via Stichting Arminius Tickets.

Lijsttrekkersdebat in de Fruitvis 23 februari
Mathenesse aan de Maas organiseert woensdag 23 februari het grote Lijsttrekkersdebat voor Mathenesse en Het Witte Dorp. Hoe kijken lijsttrekkers aan tegen de gebiedsontwikkeling en wat gaan zij voor de wijk betekenen? Aan de hand van verhalen van ondernemers gaan zij met elkaar vanaf 19.00 uur in gesprek. Aanmelden voor het online of fysieke debat kan via eventbrite.

Sociaal ondernemen werkt voor iedereen debat 23 februari
Voor Goed organiseert, in samenwerking met KplusV en Vers Beton, woensdag 23 februari een lijsttrekkersdebat over sociaal ondernemen. Wat is er nodig in een stad om sociaal ondernemen voor iedereen te laten werken en welke rol speelt de gemeente? Het zijn vragen die vanaf 19.00 uur worden gesteld. Het debat kan gevolgd worden in Tech-Noir aan de Schiedamse Vest of online. Tickets vind je via eventbrite.

Haven verkiezingsdebat 7 maart
Het Havenbedrijf Rotterdam organiseert maandag 7 maart om 16.30 uur het online Haven Verkiezingsdebat Rotterdam. Kandidaat-raadsleden gaan met elkaar in debat over onder meer de energietransitie, arbeidsmarkt en de inrichting van de ruimte en leefomgeving. Meer informatie over het debat is te vinden op de website van Port of Rotterdam.

Stemmen in de stad: de Wijk aan Zet 8 maart
Wat betekent de invoering van de Wijkraden voor Rotterdam? Daarover gaat Geert Maarse dinsdag 8 maart in gesprek met kiezers, wethouders, wetenschappers, journalisten, wijkraadskandidaten en stadsmariniers. Het debat is om 20.00 uur in Debatpodium Arminius en is zowel in de zaal als online te volgen. Tickets vind je op de website van Arminius.

STUUR studentendebat 9 maart
Om studenten goed te informeren over de gemeenteraadsverkiezingen organiseert STUUR het eerste studentendebat op 9 maart op de Kralingse zoom 91. De politieke partijen krijgen de kans om in debat te gaan over stellingen die relevant zijn voor het MBO, HBO en WO. Aanmelden voor het debat kan via STUUR Rotterdam.

Regenboogdebat 9 maart
COC Rotterdam organiseert samen met GayRotterdam, Erasmus Pride en Ketelbinkie010 het Rotterdamse Regenboogdebat 2022. Politieke partijen gaan 9 maart vanaf 20:00 uur met elkaar in debat over veiligheid, een inclusief sportklimaat en voorlichting op scholen. Journalist Maikel Coomans leidt het gesprek in Comedy Club Haug. Wil jij als publiek hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via Club Haug. Het debat wordt ook doorgezet op onze website en ons Youtube kanaal.

De macht en de nacht: Rotterdam Let’s Vote! 10 maart
Maassilo organiseert samen met de N8W8 Rotterdam het lijsttrekkersdebat ‘Rotterdam Let’s Vote!’ De rol en de positie van jongeren en hun toekomst in Rotterdam staat tijdens dit debat centraal. Aanmelden kan via de website van Maassilo. Het debat wordt ook doorgezet op onze website en ons Youtube kanaal.

Nieuw Rotterdam – met veerkracht vooruit?! 10 maart
‘Nieuw Rotterdam – Met Veerkracht Vooruit?!’ is de naam van het 12-uur durend verkiezingsprogramma waarin burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouders als Roos Vermeij, Arjan van Gils en Bas Kurvers en verschillende lijsttrekkers donderdag 10 maart terugkijken op de afgelopen jaren maar vooral vooruitblikken op de toekomst van Rotterdam. Het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie vind je op VersBeton.

Jongerenplatform Game and Connect 12 maart

Game and Connect is een nieuw platform dat sociaaleconomische thema’s bespreekbaar wil maken door middel van gamen. Tijdens de gameavond strijden negen partijen en jongeren tegen elkaar. Tussen de speelrondes zijn er debatten over thema’s als verkiezingen, jongeren met schulden, mentale problemen, kansenongelijkheid, de wooncrisis en pesten. De eerste editie is op zaterdag 12 maart om 18:45 uur. Voor meer informatie over het debat kun je naar House of Esports.

OPEN Rotterdam houdt je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de gemeenteraadsverkiezingen én de verkiezingen voor de 39 wijkraden. Meer info vind je hier.