Deze handhavers werken nu ook in de nachtelijke uren voor een veiliger Rotterdam

Rotterdamse gemeentelijke handhavers worden sinds kort ook op vrijdag en zaterdag in de nachtelijke uurtjes de straat opgestuurd. Het verruimen van de werktijden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) maakt onderdeel uit van een proef van het nieuwe stadsbestuur en moet ervoor zorgen dat Rotterdammers zich ook na middernacht veilig in onze stad kunnen begeven.

‘‘Nachtboa’s zijn een ontwikkeling die de gemeente pas net in het leven heeft geroepen. Er blijkt vraag te zijn naar boa’s in de kleine uurtjes om de veiligheid te vergroten’’, vertelt handhaver Stephan Bierhoff. De handhavers worden tot 02.00 uur ‘s nachts ingezet op plekken waar sprake kan zijn van overlast maar treden bijvoorbeeld ook samen met de politie op tegen lachgasgebruikers of automobilisten die de verkeersregels aan hun laars lappen.

Volgens collega Djoy van den Berg zijn de werkzaamheden in de avond en nacht verschillend ten opzichte van de dagdiensten. Zo krijgen de handhavers bijvoorbeeld overdag veel te maken met foutparkeerders terwijl ze in de nachtelijke uren juist meer in aanraking komen met het Rotterdamse uitgaanspubliek. ‘‘In de avonduren hebben we een ander soort publiek en is je insteek anders’’, voegt Stephan toe.

Stephan en Djoy brengen tijdens de aanwezigheid van OPEN Rotterdam onder meer een bezoek aan de Nieuwe Binnenweg om te handhaven op eventuele parkeeroverlast. Ook het Stadhuisplein wordt bezocht om mogelijke schade door alcoholgebruik te voorkomen en het duo gaat naar de Kubuswoningen voor buitenslapers. ‘‘Hoe meer je bezig bent, hoe meer je merkt dat mensen het waarderen. Dit is pas het eerste weekend dat we dit doen, maar zelfs vooraf hebben we al gehoord dat mensen blij zijn om ons ‘s nachts op straat te zien’’, vertelt Stephan.