Deze podcast van Rotterdam Verlicht vertelt de verhalen achter Rotterdamse pleinen

Deze podcast van Rotterdam Verlicht vertelt de verhalen achter Rotterdamse pleinen

Het is je vast opgevallen de afgelopen tijd; elke avond schijnen er felle lampen vanaf de Laurenskerk. Dat is onderdeel van ‘Rotterdam Verlicht’, waarbij de stad wordt verlicht vanaf pleinen op verschillende plekken in de stad. Met een podcast wil de organisatie achter het project de verhalen vertellen achter deze pleinen.  

“De stad vroeg ons om in deze donkere tijden voor wat licht te zorgen in de stad. Daaruit is Rotterdam Verlicht ontstaan. Het project draait vooral om pleinen, omdat dat van oudsher de plekken waren waar mensen samen kwamen”, vertelt Petra van Zon, organisator van Rotterdam Verlicht.

De schijnwerpers vanaf de Laurenskerk.
De schijnwerpers vanaf de Laurenskerk. Foto van: Mothership, Jan Kok en Santos.

De verhalen achter Rotterdamse pleinen
Om ervoor te zorgen dat de verhalen achter deze pleinen aandacht krijgen, is Ernest van der Kwast ingevlogen. Hij is auteur en presenteert een podcast over de verhalen achter de pleinen. Dat doet hij met veel plezier.

“Je komt zulke bijzondere verhalen tegen. Vooral het verhaal van het Heemraadsplein vond ik indrukwekkend. Dat ging over de Kaapverdianen die daar platzak aankwamen en vanuit daar werk vonden in de stad. Vandaar dat het plein dan ook verlicht is in de Kaapverdiaanse kleuren”, vertelt hij.

Terugluisteren
Hij maakt acht podcastafleveringen over evenzoveel Rotterdamse pleinen waarin dit soort verhalen terugkomen. De podcastserie is terug te luisteren op de website van Rotterdam Verlicht.