Deze stem hoor je als er een te hoge vrachtwagen voor de Maastunnel staat

Veel Rotterdammers kennen het wel, in de file voor de Maastunnel. Het wachten dat vaak ontstaat door een zogenaamde ‘hoogtemelding’, een te hoge vrachtwagen die (net) niet door de tunnel past. Na het bekende ‘ding dong’-geluid wordt via de luidsprekers de vrachtwagen dan teruggestuurd en zullen de andere automobilisten even moeten wachten.

Achter de schermen
Wie zitten er in de regiekamer om de vrachtwagens en auto’s toe te spreken en het verkeer in goede banen leiden? Wij namen een kijkje bij de verkeerscentrale van de gemeente waar de tunneloperators de Maastunnel in de gaten houden. Via meer dan 50 live videocamera’s worden beide ingangen van de Maastunnel continu in de gaten gehouden ten behoeve van de verkeersveiligheid. Maar de tunneloperators hebben vooral hun handen vol aan het omleiden van vrachtwagens door de ‘hoogtemelding’, automatische sensoren controleren of voertuigen boven de 4 meter komen, en daarmee niet door de tunnel passen.

Na een automatische melding moeten de tunneloperators met hun camera’s en luidsprekers de vrachtwagens omleiden en de rest van het verkeer laten wachten. “Op een drukke dag hebben we overdag al meer dan 15 hoogtemeldingen en dan komen ze ook nog in de avond, het is schrikbarend veel af en toe”, aldus een van de operators Dave Scheffers. Zo kan het verkeer voor de tunnel tot wel twee uur per dag stilstaan.

Tunnelinspecteur Elbert Slegtenhorst heeft weinig hoop dat de situatie zo één twee drie verbetert. “Ze kunnen hoogstens nog méér borden plaatsen die waarschuwen voor hoogte, maar je zult altijd chauffeurs hebben die niet opletten.”