Deze week in 010nu: Rotterdamse raad verdeeld over geweld in Gaza en Israel, nieuwe filmbeelden Lijnbaan en hogere rente studielening

Boven het stadhuis aan de Coolsingel wapperde op besluit van de burgemeester deze week geen Israëlische vlag. Hij wilde de ‘vrede en orde’ bewaren in de stad. De Rotterdamse raad maakten later deze week verwijten over en weer doordat sommige raadsleden niet wilden stemmen op een motie. Daarnaast kwamen er deze week nieuwe filmbeelden vrij over de Lijnbaan die 70 jaar bestaat en sprak OPEN Rotterdam met studenten die straks meer rente moeten gaan betalen voor hen studielening.

Nieuwe filmbeelden Lijnbaan gevonden van opening 70 jaar terug
De lijnbaan bestaat 70 jaar, maar filmbeelden van de opening zijn zeldzaam. Filmrestaurateur Bas Romeijn kreeg onlangs toch materiaal in handen en maakte er een korte documentaire mee.

Lees ook: Aboutaleb wil geen Israëlische vlag op het stadhuis: ‘Om maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren’

Lees ook: Verwijten over en weer: raadsleden willen niet stemmen op motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’

Ontplofte prullenbak uit coronarellen valt op in 66 meter lange etalage aan Wilhelminakade
Het ligt in eerste instantie misschien niet voor de hand, maar toen de curatoren van de 66 meter lange etalage aan de Wilhelminakade ‘m zagen, wisten ze het zeker: ook dit is Rotterdams erfgoed. Daarom is in de pop-up-tentoonstelling met objecten uit de stadscollectie, een prullenbak te zien die tot ontploffing is gebracht tijdens de coronarellen van 2021. Voorbijgangers snappen het wel: “Het was natuurlijk een hele gekke tijd.”

Rotterdamse studenten balen van hogere rente op studielening: ‘Mijn studieschuld is al bijna 100.000 euro’
De rente op studieleningen is vanaf 1 januari 2024 meer dan vijf keer zo hoog en gaat van 0,46% naar 2,56%. OPEN Rotterdam vraagt Rotterdamse studenten van de Hogeschool wat ze vinden van nieuwe percentages.