Aboutaleb wil geen Israëlische vlag op het stadhuis: ‘Om maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren’

Boven het stadhuis aan de Coolsingel wappert op besluit van de burgemeester geen Israëlische vlag. In Amsterdam en het Binnenhof is de die vlag wel gehesen. Hier hangt de Rotterdamse vlag halfstok voor alle omgekomen slachtoffers in de oorlog tussen Israël en Palestina. Rotterdam is in rep en roer over dit besluit van Aboutaleb, sommigen staan hem bij en anderen zijn het fel met hem oneens. In een brief aan de gemeenteraad op 9 oktober legt Aboutaleb uit dat hij hiermee de maatschappelijke vrede en orde in de stad wil bewaren.

“Sinds afgelopen vrijdag gaan vreselijke beelden vanuit het Midden-Oosten de wereld over. Naar aanleiding daarvan heb ik vanmiddag de Rotterdamse vlag halfstok gehesen voor alle burgerslachtoffers van de recente explosie van geweld tussen Palestijnen en Israëli’s. Mijn medeleven gaat uit naar alle getroffenen in dit gebied en hun geliefden. Vanzelfsprekend leef ik mee met de Rotterdammers de nu verdrietige en angstige momenten doormaken omdat zij in onzekerheid verkeren over hun naasten”

“Rotterdam is een stad met inwoners uit alle windstreken, dus een conflict elders op de wereld raakt ook onze inwoners. Het is mijn taak als burgemeester om de maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren en niets te doen dat de polarisatie in onze stad versterkt. Daar sta ik voor, samen met de partners uit de gezagsdriehoek.”

Lees hier de hele brief:

Aboutaleb wil de vlag niet hijsen om de polarisatie in de stad niet te verergeren. Rotterdam reageert wisselend.

De VVD-fractie Rotterdam en Leefbaar Rotterdam laten op 9 oktober weten dat ze het niet eens zijn met de burgemeester.

Al staan andere Rotterdammers wel achter de keuze van Aboutaleb.