Distels ‘doorn in het oog’ van bewoners Noorderhavenkade

Het natte weer in mei en de zon van de afgelopen dagen zorgen voor ideale omstandigheden voor distels en brandnetels. Bewoner Derk-Joost Linden van de Noorderhavenkade in Noord trekt aan bezorgd aan de bel. Op het plein in zijn straat staat het onkruid hoog tussen de speeltoestellen op het plein. “Vorig jaar duurde het weken voordat het werd aangepakt, dat hoop ik te voorkomen.”

Stadsbeheer Rotterdam laat weten op de hoogte te zijn van Derk-Joosts meldingen, en zegt toe het liefst vrijdag al in actie te komen: “Het weer is de afgelopen tijd erg gunstig geweest voor distels en brandnetels. Vandaar dat we die nu in heel de gemeente flink zien groeien. We willen dit zo veel mogelijk aanpakken en hebben het daar druk mee. Rotterdammers kunnen bellen met 14010 of een melding maken in de MeldR app, dan gaan wij ermee aan de slag. Onkruid op plekken die kunnen zorgen voor onveilige situaties als hier, hebben voorrang in de aanpak.”

Die reactie stemt bewoner Derk-Joost Linden blij: “Wauw, zo snel! Dat is een enorm verschil met de 14 weken die we vorig jaar moesten wachten, want ook toen stond het onkruid enorm hoog.” Hij is een trotse bewoner van de ‘breedste straat van Rotterdam’. Maar vindt het jammer dat het onderhoud van de groenvoorziening te wensen laat. “Het is al jaren een figuurlijke maar helaas ook een letterlijke doorn in het oog.”

Hij is niet de enige die last heeft van de distels. Ook leerlingen van de Dominicusschool, een van de vier scholen die gebruik maakt van het openbare plein, hebben klachten. “Vervelend, want ze prikken”, vertellen meerdere kinderen. Juf Dafna Jonker en conciërge Katherina Boks geven aan ook al bij de gemeente aan de bel te hebben getrokken. “Met een groep kinderen van de klusklas heb ik zelfs al een deel zelf aangepakt”, vertelt Dafna. “We halen er enorm veel zakken afval weg, best leuk om te doen met een groepje, maar er is nu niet echt tegenop te werken.” Katherina, die de meldingen van de school doorgeeft aan de gemeente vermoedt dat de corona crisis wellicht wat te maken heeft met het trage optreden van de gemeente: “Het is echt iets van de laatste paar jaar, voor corona werd het plein veel schoner gehouden.”