Dit zijn de nieuwe gezichten in de Rotterdamse raad

Als de voorlopige prognoses er niet ver naast zitten, dan kent Rotterdam straks drie echte nieuwkomers in de raad (Tjalling Vonk van de ChristenUnie, is voor het eerst solo zonder de SGP, maar niet écht nieuw). Imane Elfilali (Volt), Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1) en Ardi Oostdijk (FvD) lijken wel nieuw in de raad.

Ardi Oostdijk van Forum voor Democratie: “Best tevreden met een zetel”
Waar Elfilali en Vlasblom in Rotterdamse hotspots als het Maaspodium en POING een de uitslagenavond beleven, zit Oostdijk in Limburg. “Ik kon dit feestje niet aan mij voorbij laten gaan.” De lijsttrekker van Forum voor Democratie lijkt met een zetel in de Rotterdamse raad te komen. “Daar ben ik best tevreden mee”, vertelt hij via een video verbinding.

Mieke Megawati Vlasblom van Bij1: “De overwinningsspeech is al voorbereid”
De Rotterdamse afdeling van BIJ1 doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en het ziet er naar uit dat ze de raad binnenkomen met twee zetels. In de eerste exitpolls komt de partij uit op 4,4 procent van de stemmen en daar is de 25-jarige lijsttrekker Mieke Megawati Vlasblom echt heel blij mee. Begin van de avond sprak OPEN Rotterdam haar in het Maaspodium in Delfshaven waar alle vrijwilligers samenkomen: “Het is heel spannend, maar we hebben er echt vertrouwen in. We hopen op drie zetels, maar met twee zijn we echt al heel erg blij. We zijn uitgeput, maar we halen ook heel veel energie uit de campagne. Het is een groot feest en de overwinningsspeech is al voorbereid.”

VOLT is door het dolle heen: “Jeetje, wat goed!”
“Aaaaah, jeetje wat goed! Wat goed, wat goed, wat goed!” De sfeer is uitgelaten bij POING op de Schiekade waar de fractie van VOLT is samengekomen op deze verkiezingsavond. In de eerste exitpolls staat deze nieuwkomer op drie zetels. Lijsttrekker Imane Elfilali “We zijn ontzettend blij. We stapten hier fris in; alles is winst. Eén of twee zetels, maar richting de drie is natuurlijk nog veel beter.” Over de opkomst is Elfilali minder te spreken: “Deze opkomst in natuurlijk wel heel teleurstellend. Nog erger dan vier jaar geleden. Er is heel erg weinig vertrouwen in de politiek. Daar wil ik me de komende vier jaar ook hard voor maken; meer Rotterdammers, en vooral jongeren, betrokken krijgen bij politiek.”