Djavhy maakt neonverlichting: ‘Neon had vroeger voor mij al iets magisch’

De bekende led-verlichting in de vorm van een theepot bij het filiaal van de IJssalon op de West-Kruiskade is deze week vervangen door neonverlichting. Het maken van neonverlichting is een ambacht dat steeds minder voorkomt in Nederland, gelukkig hebben wij in Rotterdam de gebroeders De Graaff nog die dit al jarenlang doen en ook van plan zijn om nog wel even te blijven doen.

“Neon had voor mij vroeger ook al iets magisch. Als ik het zag branden, dan wilde ik altijd leren zoiets voor mezelf te maken. Ik was gelukkig een beetje creatief en heb daardoor ergens een stageplek kunnen krijgen om het te leren”, vertelt Djahvy de Graaff van Neon Design & Vintage in zijn werkplaats. Hij is op dat moment bezig met glasblazen. Hij is aan de slag gegaan met het maken van letters die neon verlicht worden: “Ik maak hier nu eigenlijk alle neon. We zetten het hier in elkaar en maken eigenlijk het totaalproduct.”

Het artikel gaat door onder de video.

Van glas tot het eindproduct
Zijn broer Hans de Graaff zit iets verderop in zijn kantoortje in het pand aan de Ceintuurbaan in Rotterdam Noord. “In Nederland zijn er nog ongeveer zes glasblazerijen. Wij maken de neon van het glas tot het eindproduct. Daar heb je er misschien maar drie van in het land en dan heb je het wel gehad”, vertelt hij doelend op de bijna zeldzaamheid van het vak. Het maakproces is dan ook vrij complex.

‘De glow van het neon’
Anne is neon designer en grafisch ontwerper en probeert het uit te leggen. “De ontwerpen gaan vanuit de computer naar de glasblazer. Die krijgt ze één op één op ware grootte”, legt ze uit terwijl er een soort tekening uit iets wat lijkt op een printer komt rollen. “Zo kan hij het glas precies op de afdruk leggen en namaken.” Als het glas gevormd is worden er fluorescentie poeders in het glas gegoten. “Als dat gedroogd is leggen we het glas in de oven”, legt ze verder uit. Dan wordt het glas als het waren afgebakken om vervolgens echt over te gaan tot het maken van de neonverlichting. “We lassen er dan elektroden aan”, zegt Anne. Die dienen als een soort ontsteking voor het gas dat later in het glas wordt gedaan. “Als je stroom zet op de elektroden in combinatie met het gas gaat het gas oplichten. Heel simpel gezegd”, vertelt Anne. “En dat is de glow van het neon”, besluit Anne.

Die glow is nu ook te zien boven de IJssalon op de West-Kruiskade. De theepot is omgeven door neonlicht. Richard de Boer is als voorzitter van de winkeliersvereniging helemaal in zijn nopjes. “Dit is zo’n karakteristiek kunstwerk en we hadden heel veel overlast van het knipperende licht. Nu hebben we gewoon een duurzame oplossing om het kunstwerk op te lichen en dat ziet er s’ avonds schitterend uit.”