Documentaire Over Roze Gesproken geselecteerd voor Nederlands Film Festival

Je debuut als documentairemaker bekronen met een selectie voor het Nederlands Film Festival: de Rotterdamse Charlotte Maria (22) blijkt een filmtalent. Met Over Roze Gesproken, een documentaire waarin vier LHBTI+’ers hun levensverhalen met elkaar delen, betreedt Charlotte het nationale filmfestivalpodium. En die ambitie is er altijd al geweest: “Ik had er wel op gehoopt.”

“Erg blij! Zeker omdat we op een a-festival staan.” Trots kijkt Charlotte terug op het maken van hun eerste documentaire. “Dit was het grootste project wat ik tot nu toe maakte. Het was heel overweldigend. Zoveel bijzondere verhalen die er zijn. Uiteindelijk portretteert de documentaire vier hoofdpersonen, maar er zijn veel meer verhalen. Gelukkig had ik een heel competente crew om me heen die me hiermee heeft geholpen.”

In Over Roze Gesproken gaan vier LHBTI-ouderen met elkaar in gesprek. Hun hele leven hebben ze moeten zoeken naar een ruimte waarin ze zichzelf konden zijn. Dat ze hun verhaal met het grote publiek willen delen, maakt de documentaire voor Charlotte extra bijzonder. “De vier hoofdpersonen hebben zich zo open gesteld richting ons. Het is niet niks om zo’n gevoelig verhaal te vertellen aan een wildvreemde, laat staan als er een hele cameraploeg in je woonkamer staat. Voor hun vertrouwen in ons ben ik erg dankbaar.”

Op 25 september gaat de documentaire in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Hier maakt de film onderdeel uit van het ‘queer korte film’-programma. “Ik vind het wel een beetje spannend”, vertelt Charlotte. “Ook omdat er een Q&A is na de première. Ik hoop vooral dat er veel mensen komen, ook mensen die ik niet ken.” Verder blijft Charlotte er redelijk nuchter onder. “Tja, ik ben een Rotterdammer, hè.”

Bekijk hier de trailer van Over Roze Gesproken, de documentaire die via de mediaregeling van OPEN Rotterdam is gemaakt.