Dolle Mina Nani heeft altijd voor de vrijheid van keuze gestreden

In de documentaire Nani neemt Rotterdamse regisseur Jeske Maas je mee in het leven van Nani, de vrouw van de in Utrecht genomen zwart-wit ‘Baas in eigen buik’ foto uit 1970. Nani is vanaf donderdag 18 mei 18.15 uur te zien op OPEN Rotterdam TV.

Regisseur Jeske Maas ziet drie jaar geleden de beroemde ‘Baas in eigen buik’ foto en voelt zich ermee verbonden. Om de foto weer onder de aandacht te brengen en het verhaal erachter te ontdekken, gaat Jeske op zoek naar het meisje van de foto. Die zoektocht brengt haar naar Mount Shasta in Californië. Daar vindt ze Nani, die inmiddels bejaard is en kanker heeft, maar haar vrije geest nooit is verloren. Nani heeft altijd voor de vrijheid van keuze gestreden en is altijd de baas over haar eigen leven geweest.

Zoals Nani in haar jonge jaren in Nederland op zoek was naar de vrijheid voor vrouwen, is ze in Amerika op zoek gegaan naar vrijheid voor zichzelf. In haar eentje woont ze nu aan de voet van Mount Shasta. Zonder water, stroom en gas heeft Nani hier haar eigen wereld gebouwd. Hier wil ze graag haar laatste jaren wil doorbrengen, hoe moeilijk het leven in de bergen ook kan zijn.

In de documentaire worden beelden van Nani haar leven gekoppeld aan de feministische acties uit de jaren zeventig. Scènes uit het heden worden begeleid door poëtische teksten, waardoor zowel de geschiedenis als de toekomst van het feminisme met elkaar verbonden wordt.