VIDEO | Drie jaar nadat Robby Sanmoeradi naar Nederland kwam zat hij al in het leger

robby sanmoeradi

Robby Sanmoeradi kwam in 1975 vanuit Suriname naar Nederland. Hij was eigenlijk helemaal niet zo blij om hier naartoe te komen, want hij had het goed in zijn thuisland.

Drie jaar later, in 1978, kwam hij terecht in het Nederlandse leger, om in 1979 uitgezonden te worden op een vredesmissie naar Libanon. “Het zou toch wat zijn als ik daar zou zijn overleden. Dan zou ik overleden zijn voor het Nederlandse volk, terwijl ik toen nog maar vier jaar in Nederland woonde.”

Rotterdammers met een Surinaams Hart is een nieuw programma op OPEN Rotterdam waarin de verhalen van Surinaamse Nederlanders die in 1975 – het jaar van de de onafhankelijkheid van Suriname – naar Rotterdam zijn gekomen worden verteld. In de vijfdelige documentaireserie vertellen de hoofdpersonen onder meer waarom zij voor Nederland hebben gekozen en hoe zij hun weg gevonden hebben in de Nederlandse samenleving. In aflevering 5 doet Robby Sanmoeradi zijn verhaal.

Politieke en maatschappelijke onrust
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland en vormt sindsdien de Republiek Suriname. Niet iedereen kon zich vinden in de breuk met Nederland. Het leidde tot politieke en maatschappelijke onrust in het land, waarbij sommige burgers zelfs besloten om permanent naar Nederland te vertrekken.

Rotterdam was een van de grotere steden waar veel Surinamers zich vestigde. Hoe hebben zij hun komst naar de Maasstad ervaren? Je ziet het in de nieuwe serie Rotterdammers met een Surinaams hart. Kijk hier alle afleveringen.