Al drie keer op rij is Burgers & Frites het beste bezorgrestaurant van Nederland. Volgens de Rotterdamse broers Jamshed en Terry Sheikh, eigenaren van het bedrijf, is het geheim vooral de snelheid waarmee ze leveren en hun ‘no-nonsense-food’. Bij een bezoek aan de zaak bij het Zuidplein blijkt al snel dat ook het ondernemersplezier een belangrijke factor is.
Acht euro omzet
“Onze eerste dag, in 2013, hadden we één transactie van twee hamburgers met een omzet van acht euro”, vertelt Jamshed bijna beschaamd. Inmiddels, zo’n 12 jaar later, heeft het restaurant op een willekeurige vrijdag of zaterdag meer dan 800 bestellingen.
Een uit de hand gelopen BBQ
In 2013 bedacht Jamshed het concept en ging hij aan de slag. Hij was zelf (in zijn tienerjaren) al kleine bedrijfjes gestart, maar die zijn nooit helemaal van de grond gekomen. In ieder geval niet zoals Burgers & Frites. In 2024 kreeg het bedrijf voor de derde keer op rij de Thuisbezorgd Award. “We hadden een familiebarbecue georganiseerd, maar toen ging het regenen en dachten we: ‘Hoe gaan we nu aan onze hamburgers komen?’ Er was in die tijd nog weinig mogelijkheid om te laten bezorgen en zo is het eigenlijk ontstaan”, vertelt Jamshed. “Het is een beetje een uit de hand gelopen barbecue.”
Meer dan alleen geld verdienen
Broer Terry is er in 2018, na zijn studie accountancy, bijgekomen. Volgens hem draait het bedrijf niet alleen om geld verdienen. “Ik vind dat we ook een beetje een maatschappelijke functie hebben. We hebben jonge werknemers die rond hun achttiende bij ons binnenkomen en soms vijf tot zes jaar blijven werken. Ik ben weleens gebeld door een ouder die zei: ‘Mijn zoon is aan het puberen, wat moet ik doen?’ We geven dan echt advies”, vertelt Terry. “Als iemand op het laatste moment zegt dat hij niet kan werken dan is het niet meteen ontslag, maar dan gaan we in gesprek en leggen we uit dat het niet zo werkt. Als ze daarvoor open staan, geven we ze bijvoorbeeld ook advies over hoe ze het beste met hun verdiende geld om moeten gaan”, vertelt Jamshed.
Doel is meerdere franchises
Inmiddels zijn de broers bezig met het opzetten van een franchise, waarvan er sinds 2018 al een vestiging bestaat, op de Jonker Fransstraat. Het doel is om dit te gaan uitbreiden.