Droom van elke wintersporter? Mircea photoshopt kilometershoge bergen in Rotterdam

Met de huidige coronamaatregelen zit een wintersportvakantie naar de Alpen er voor de meesten voorlopig niet in. En wat doe je als je niet naar de bergen kan? Dan haal je de bergen gewoon naar Nederland, aldus de 30-jarige Rotterdammer Mircea Nikkels. Met die gedachte begon de grafisch ontwerper zijn Instagram-kanaal Rotserdam, waar hij wekelijks foto’s van Rotterdamse bezienswaardigheden deelt met op de achtergrond kilometershoge bergen.

Foto van: Rotserdam

Het kanaal van de fervente snowboarder wordt op dit moment door ruim vier duizend Rotterdammers gevolgd. Allerlei bekende Rotterdamse plekken zijn het decor voor zijn ‘artworks’, zoals De Rotterdam, het Schouwburgplein en het Stadhuis. Zelfs de metro die twee weken geleden in Spijkenisse door het stopblok schoot en op tien meter hoogte op een kunstwerk balanceerde, was voor Mircea een mooie aanleiding voor deze ‘fotosoep’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rotserdam (@rotserdam)

Liefde voor bergen
Als kind van twee fanatieke bergsporters is de liefde voor de bergen er bij Mircea met de paplepel ingegoten. “Het idee ontstond tijdens de eerste lockdown op een zonnige namiddag. Mijn kantoor kijkt uit op de Kubuswoningen en op mijn computer heb ik altijd als bureaubladachtergrond een mooie afbeelding met bergen. Ik keek een paar keer van mijn scherm naar de Kubuswoningen heen en weer en zo ontstond het idee.”

De foto’s van herkenbare Rotterdamse stadsgezichten maakt hij meestal zelf. “Nu het zo rustig is in de stad, heb ik alle tijd om een goede foto te maken. Daarna is het de kunst om een bergketen uit te zoeken die niet alleen qua sfeer goed bij het stadsgezicht past, maar ook qua belichting en schaduw. En het is ook belangrijk dat de bergketens bijvoorbeeld niet te stijl zijn”, legt Mircea zijn werkwijze uit.

Met elk kunstwerk probeert hij naar eigen zeggen bij mensen een glimlach op het gezicht te toveren. “Je herkent de plaat wel, maar je weet ook dat het ergens niet klopt. Een beetje humor kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd.”

Alleen Rotterdam
Je zou het met de naam Rotserdam eigenlijk al verwachten, maar Mircea maakt alleen ‘artworks’ van Rotterdamse bezienswaardigheden. Hij is niet van plan om dit in de toekomst te veranderen. “Niet alleen omdat ik zelf geboren en getogen Rotterdammer ben, maar ook omdat ik vind dat juist de iconische architectuur van Rotterdam het verdient om eens in een radicaal ander landschap geplaatst te worden.”

Gelukkig zijn er zoveel herkenbare, mooie, verrassende plekken in Rotterdam en verveelt de uitdaging om daar de juiste bergpartij bij te zoeken ook nooit, aldus de grafisch ontwerper. “Ik ben dus nog lang niet klaar!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rotserdam (@rotserdam)