Ebenezer maakt digitale kunstwerken van Rotterdam: “Een eerbetoon aan de stad”

Dat Rotterdamse bouwwerken zich goed lenen voor digitale kunstwerken, bewijst de 24-jarige psychologiestudent Ebenezer Tafese wel. Sinds het coronavirus in Nederland uitbrak, maakt hij ‘s nachts regelmatig foto’s van bouwwerken die hem fascineren. En daar blijft het niet bij, want de foto’s transformeert hij daarna om tot audiovisuele artworks.

De kunstwerken, die volgens Ebenezer een eerbetoon aan de stad zijn, deelt hij op zijn Instagramkanaal eby.t. Een woord om zijn visuele kunstwerken te omschrijven heeft de student niet. “Ik maak een persoonlijke beleving van objecten die Rotterdammers dagelijks zien.”

Digitaal sausje
Fotograferen kon Ebenezer al wel toen de coronapandemie in maart begon. Dat deed hij daarvoor bijvoorbeeld al voor zijn studievereniging. “Maar toen we zoveel mogelijk fysiek contact moesten vermijden, deed mij dat terugdenken aan wat ik van mijn ouders heb meegekregen: dat het een grote zonde is als je iets waar je schijnbaar aanleg voor hebt, verwaarloost.” Zo begon bij hem het idee te leven om een digitaal sausje aan zijn foto’s toe te voegen.

De Delftse Poort is een van die gebouwen die Ebenezer digitaal heeft getransformeerd. “Als student zie je dat gebouw vaker ‘s nachts dan overdag en toen had dat gebouw voor mij altijd al iets futuristisch. Ineens maakte ik de associatie met de film TRON Legacy. Die associatie zag ik gaandeweg overal in Rotterdam terug.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eby (@eby.t)

Verlangen
Over de associaties die hij maakt hoeft hij niet lang na te denken. “Die komen ineens op. Ik heb vaak dat ik ergens langs rijd en dat het dan ineens ‘klikt’.” Als Ebenezer eenmaal een associatie heeft gemaakt, krijgt hij die niet meer uit zijn hoofd. Die moet hij wel uitwerken. “Het is echt een verlangen om alles wat in mijn hoofd opkomt visueel te maken.”

De mensen die Ebenezer kennen, weten dat hij impulsief te werk gaat. De student kiest een willekeurige nacht uit om in alle rust locaties te ontdekken. Zodra hij thuis komt, begint het echte werk: dan gaat hij aan de slag met technische programma’s om zijn foto’s te bewerken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eby (@eby.t)


Amsterdam
Ebenezer komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Maakt hij binnenkort dan ook kunstwerken van de hoofdstad? Nee hoor, Rotterdam blijft voorlopig zijn werkgebied. “Ik heb er wel over nagedacht, maar Rotterdam biedt nog zoveel mogelijkheden. Zeker nu het even duurt voordat de colleges weer beginnen, heb ik weer tijd om mijn ideeën rustig te verkennen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eby (@eby.t)